Auktionsfirma gjorde unikt 'ladugårdsfynd'

Av: Olof Adlercreutz

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Jänkarna hittades övergivna – med bara ett fåtal kilometer på mätaren

1 av 21

Över 500 bilar från 1946 fram till 1996 har upptäckts hos en övergiven bilhandlare i Pierce, Nebraska. Bland mängderna av klassiska bilar har flertalet bara några kilometer på mätaren.

Så kallade ”barn finds” brukar betyda att en entusiast hittar en övergiven klassiker i en lada någonstans i obygden och renoverar upp den. Men när det gäller bilarna som nyligen upptäcktes i den lilla orten Pierce i Nebraska är historien en annan.

Tidskapsel

När auktionsförrättarna från VanDerBrink Auctions slog upp dörrarna till tidigare bilförsäljarföretaget Lambrecht Chevrolet steg man närmast in i en tidskapsel till 50-talets USA.

Bland mängderna av bilar hittade man ett 60-tal riktiga rariteter som lämnats i det skick de var i när de en gång stod i bilhallen. Vissa av bilarna, som en Chevrolet Cameo pickup från 1958, har fortfarande bara en mile, eller 1,6 kilometer, på mätaren och väntas gå för närmare en miljon kronor.

Sålde bilar i 50 år

Bilförsäljaren Ray Lambrecht sålde tillsammans med sin fru Mildred och en anställd mekaniker sina Chevor från 1946 innan han stängde igen bilhallen 1996. Sedan dess har en del av de bäst bevarade bilarna samlat damm i garaget, medan andra stått övergivna på Lambrechts tomt.

Nu väntar en hel värld av bilentusiaster på att få tillgång till bilarna, som lär kräva en hel del arbete innan de kan samla på sig betydligt flera mil på mätaren än vad de gjort under de senaste 60 åren.

Fotnot: Hela listan av bilar hittar du på länken. Historien bakom Lambrecht Chevrolet, skriven av Ray Lambrechts dotter finner du här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL