Robert Collin: ”Miljöpartiet hatar bilen”

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Privatbilismens tidsålder i städerna är över, skrev Miljöpartiet i en debattartikel i Aftonbladet före jul. Och om bilarna inte kan drivas med ”ren energi”, måste de förbjudas även på landsbygden.

Ord och inga visor, från ett parti som knappt har stöd från fyra procent av svenskarna.

Låt mig citera ur debattartikeln som skrivits av tre miljöpartister med Karin Svensson Smith i spetsen. Hon är ordförande i riksdagens trafikutskott.

”Privatbilism behöver minska kraftigt till förmån för mer gång, cykel och kollektivtrafik. Så skapar vi trivsamma och attraktiva stadsmiljöer för alla.”

Vem bestämmer vad som är trivsamt och attraktivt? Är det partiet som balanserar på riksdagsspärren, eller de 96 procenten som köper nya bilar mer än någonsin tidigare? Och som inte gör det för att irritera sina medmänniskor, utan för att de behöver bilen.

De behöver bilen för att köra till dagis, till ungarnas fritidsaktiviteter, till stormarknaderna utanför stan och inte minst för att ta sig till landet, fjällen eller mormor i Gnesta.

Varför anser Miljöpartiet att de har tolkningsföreträde om vad som är ”attraktiva stadsmiljöer för alla”?

”Privatbilismens tidsålder i städerna är över. I landsbygd behöver vi göra allt för att bilarna ska kunna drivas med ren energi så att de även i framtiden kan rulla på vägarna.” 

Vad menar Miljöpartiet med ”så att de även i framtiden kan rulla på vägarna.”?

Jag kan bara tolka det på ett sätt: Om folk i glesbygden vill fortsätta att köra bil så måste de byta till en el-bil.

Om den åtgärden, i Miljöpartiets värld, måste till för klimateffekten så vill jag påminna om att klimatavtrycket från de få människor som bor på den svenska landsbygden varken gör till eller från. Deras bidrag till klimateffekten kan inte ens beräknas med tio decimaler. Den är inte ens ett piss i Mississippi. Och dieselavgaserna som ställer till det i Europas storstäder är lika obetydliga på den svenska landsbygden. Inte heller de kan mätas.

Och varför då denna holmgång mot bilismen? Jag har bara ett svar på den frågan: Miljöpartiet hatar bilen. Inte dubbdäcken. Inte dieseln eller bensinen. Utan bilen.

▪▪ Håller du med Robert Collin? Läs hans sju ’bevis’ här:

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL