Livsfarliga beteendet: De är värst i Sverige

Publicerad 2016-12-12

Rattsurfande är livsfarligt.

Men trots riskerna så verkar många bilister inte kunna slita uppmärksamheten från mobilen.
– Jag tror att många upplever att risken att det ska hända något är väldigt liten, så man fortsätter att rattsurfa, säger Therese Malmström, utredare på Transportstyrelsen.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på
Facebook
Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla
här

Det är nu tre år sedan man i lag förtydligade att det är förbjudet att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som stjäl uppmärksamhet och gör dig trafikfarlig. Men trots några uppmärksammade fall med straffpåföljd, verkar det som att det livsfarliga beteendet fortsätt att breda ut sig.

Folk kan helt enkelt inte slita sig från mobilen – trots att de kör bil.

Rattsurfande inget ovanligt

Men hur många ”syndar” bakom ratten? Transportstyrelsen har låtit göra en undersökning och den visar ett skrämmande resultat. I vissa delar av Sverige är det nästan varannan bilist som håller på och fipplar på mobilen när de kör.

– Trots länsvisa skillnader visar vår undersökning att rattsurfning är utbrett i hela Sverige, säger Therese Malmström.

Värst med att sms:a är man i Jönköpings län där 43 procent av invånarna erkänner sig skyldiga till beteendet. ”Bäst” är det i Blekinge där bara 20 procent uppger att de skriver på mobilen i trafiken.

När det gäller att använda sociala medier är jämtlänningarna de svarta fåren, här ägnar sig 23 procent åt Facebook, Snapchat och dylikt bakom ratten.

Ökar olycksriskerna enormt

Att det är farligt och olagligt är de flesta bilister medvetna om – vilket gör resultatet än mer sjukt. För även om man upplever att man har kontroll i trafiken, kan saker hända snabbt.

– Det kan vara en bil som hastigt bromsar in framför dig eller ett barn som springer ut framför din bil. Om det händer när du ägnar alltför mycket fokus åt annat än själva bilkörningen ökar riskerna för att det ska ske en olycka, säger Therese Malmström.

För att uppmärksamma problemet har Transportstyrelsen sedan en vecka tillbaka sjösatt en ny kampanj. Kolla in deras video nedan.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Följ ämnen i artikeln