Trafikkaos väntar i Stockholm i sommar

Publicerad:
Uppdaterad:
Underhållsarbeten kommer att påverka både tåg- och vägtrafik i sommar.
Foto: Johnér/Thinkstock
Underhållsarbeten kommer att påverka både tåg- och vägtrafik i sommar.

Bilism

Räkna med sedvanligt stök i Stockholmstrafiken i sommar.
Flera beläggningsarbeten på E4:an, och avstängningar i tunnelbane- och tågtrafiken väntar.

Trafikverket passar i vanlig ordning på att utföra flertalet större vägarbeten under sommarmånaderna. Dels på grund av vädret, men också för att arbetspendlingen och yrkestrafiken minskar.

I Stockholm kommer det att märkas.

– Vi har en hel del jobb på E4:an norr och söder om Stockholm. Både beläggningsarbeten, men också för att förbereda anslutningen till Förbifart Stockholm, sa Trafikverkets presschef Bengt Olsson till Aftonbladet i mitten av maj.

”Visa hänsyn”

Beläggningsarbeten kommer bland annat att ske i båda riktningar på E4:an i höjd med Hallunda och Rotebrobron.

Bengt Olsson uppmanar bilister att visa hänsyn till vägarbetarna:

– Vi jobbar stenhårt för att vägtrafiken ska bli så bra som möjligt i sommar, men bilister har fortfarande ett väldigt stort ansvar att läsa av hur vägen ser ut, och att anpassa farten. Visa hänsyn när ni passerar i samband med vägarbeten, så att de som jobbar där får komma hem när arbetsdagen är slut.

Spårtrafiken drabbas också kraftigt i sommar. Spåren mellan Stockholm Central och Stockholm Södra renoveras, och regional- och fjärrtågstrafiken stängs av på sträckan mellan 25 juni och 19 augusti.

Pendeltågen fortsätter dock att gå i Citybanan. Du som åker regionaltåg får byta i Flemingsberg. Fjärrtågsresenärer byter vid Stockholms södra. Restiden förlängs med uppemot 40 minuter.

T-banan stängs av

Det blir även stökigt på tunnelbanans gröna linje. T-banestationerna Skärmarbrink och Gullmarsplan rustas upp, liksom Söderströmsbron.

Trafiken kommer att vara kraftigt reducerad från Skärmarbrink och Gullmarsplan och söderut. Dessutom tvingas resenärer på gröna linjen att byta till röda mellan Slussen och T‑Centralen under perioden 16-30 juli, då Söderströmsbron renoveras.

– Det kommer att bli besvärligt för våra resenärer. Vi uppmanar dem att om möjligt välja alternativa resvägar eller att undvika rusningstid, säger Mikael Nysten, chef för sektion tunnelbana på trafikförvaltningen, i ett pressmeddelande.

– Den allra värsta tiden kommer då vi även stänger gröna linjen över Söderströmsbron, men det är en relativt kort period under högsommaren och vi hoppas att det ändå ska bli hanterligt, tillägger han.

Här är sommarens vägarbeten i Stockholm:

  • E4/väg 273 / Trafikplats Arlanda: Broarbete. Ett av två körfält avstängt i södergående riktning (från Arlanda) och sänkt hastighet. Väg 273 stängs av i fyra veckor och trafiken mot Arlanda leds om via Märsta.

  • E4/E20 / Hallunda: Beläggningsarbete i båda riktningar. Vägen stängs av i en riktning i taget, trafiken leds över i motsatt riktning.

  • E4 / Rotebrobron-Trafikplats Glädjen: Beläggningarbete i båda riktningar. Vägen stängs av i en riktning i taget, trafiken leds över i motsatt riktning.

  • E4 / Essingeleden: Beläggningsarbete nattetid. Tre körfält avstängda och ett öppet per riktning medan arbete pågår. Vägbom, trafikljus samt lots på plats.

  • E4 / Essingeleden: Omfattande och flertal broarbeten längs med sträckan. Aktuellt på E4/E20 Essingeleden.

  • 73 / Trafikplatserna Vega och Handen: Ombyggnad av trafikplatserna. Ett körfält av tre i vardera riktning avstängda. Vid trafikplats Handen påverkas även framkomligheten på väg 260. Väg 73, trafikplatserna Vega och Handen.

  • 222 / Trafikplats Kvarnholmen: Byggnation av nya trafikplatsramper. Ett körfält i vardera riktning avstängt. Väg 222, trafikplats Kvarnholmen.

  • 226 / Tullinge-Skyttbrink: Byggnation av gång- och cykelväg. Ett körfält avstängt, en riktning öppen åt gången. Trafikljus och flaggvakt i högtrafik. Väg 226, Tumba-Tullinge.

  • 265 / Häggvikstunneln: Tunnelarbete nattetid. Ett tunnelrör/riktning stängs av i taget, med start i det norrgående. Trafiken leds om på kommunala gator. Två till tre veckors arbete.

  • 267 / Rotebroleden: Brobyggen, beläggning- och breddningsarbeten längs hela sträckan. Framkomligheten påverkas och trafiken leds om vid trafikplatserna.

Källa: Trafikverket

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL