Så blir din mobiltelefon ett hot mot demokratin

Statlig övervakning hotar pressfriheten

NSO Group är ett säkerhetsföretag som tagit fram ett spionprogram som heter Pegasus. I Sverige är bolagets potentiella kunder Säkerhetspolisen och Polismyndigheten. Samtidigt är det privata israeliska företaget nu mitt i en global skandal. Deras verktyg hotar både pressfriheten och människors liv.

NSO Group har tagit fram den teknik som nu sålts till flera staters underrättelsetjänst, bland dessa Ungern, Marocko och Förenade Arabemiraten. På så sätt har de gjort det möjligt för dessa att kartlägga och hacka alla de anser vara av intresse. NSO Group menar att deras tjänster bara ska användas för att bekämpa allvarlig brottslighet och terror, vilket deras kunder fått skriva under på.

Stort avslöjande

Nu spelar de förvånade när det avslöjas att länder som Ungern använt verktyget för att ytterligare kväva pressfriheten. De övervakade namnen är nämligen varken terrorister eller grovt kriminella. Det är hundratals journalister, fackliga tjänstemän, akademiker och frihetskämpar som har allt att förlora om regeringen får tag i dem. Nu senast rapporterades att Frankrikes president Macrón finns på listan.

Allt hade varit hemligt om det inte vore för veckans stora avslöjande som gjordes med hjälp av 80 journalister i över 10 länder. Avslöjandet samordnades av Forbidden Stories, en fransk ideell organisation, tillsammans med Amnesty International. Minst 50 000 telefonnummer har kommit fram varav många tillhör journalister och aktivister – inklusive familjen till den mördade journalisten Jamal Khasoggi. Att hacka telefoner är i sig inget nytt, men den här gången har det gjorts utan att användaren behöver klicka på något, och omfattningen har varit enorm.

Tyst i Sverige

När Pegasus väl installerats på en telefon ger det inkräktaren fullständig insyn. Programmet kan göra allt från att få tillgång till bilder till att i hemlighet aktivera mikrofonen och spela in samtal. NSO Group menar att de granskar länders arbete med mänskliga rättigheter innan de säljer verktyget, samtidigt som Saudiarabien och Rwanda finns med bland kunderna.

Medan det varit ett rubrikregn i många internationella medier har det varit något tystare i Sverige. Det betyder inte att vi är oberörda. I februari 2020 godkände riksdagen just den här typen av aggressiv avlyssning som NSO Group säljer. Precis samma verktyg som används i diktaturer och totalitära regimer. Att Sverige är sugna på det här företagets tjänster vet vi sedan tidigare trots att polisens upphandling är hemligstämplad. Dock skulle det se rätt vidrigt ut om det visar sig att Sverige stöttar det företag som möjliggör övergrepp på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter världen över.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.