Mejla

Britta Svensson

Man efter man dör i tysthet – medan friska kvinnor skälls ut

Publicerad:
Uppdaterad:
Amelia Adamo, 73, drabbades av en hatstorm efter sitt uttalande.
Foto: STEFAN MATTSSON
Amelia Adamo, 73, drabbades av en hatstorm efter sitt uttalande.

Nästa vecka kommer nya coronaregler för 70-plussare.

Det är på tiden.

Det sätter nytt ljus på den hätska debatten under pandemins inledning.

Enligt Socialstyrelsens statistik hade 3 395 svenskar avlidit i covid-19 den 14 maj. Av dem 174 kvinnor under 75 år.

Det finns anledning att dröja ett tag vid de här siffrorna och det de berättar.

Legendariska journalisten Amelia Adamo, 73, sade den 17 mars i en enkät i Expressen att hon tänkte fortsätta leva samma aktiva liv som tidigare, trots corona och rekommendationer att äldre människor ska stanna hemma.

”70 är nya 50. Jag är egentligen 53 år”.

Efter detta drabbades hon av en storm av hatmejl och ilskna kommentarer i sociala medier. Ett stort antal krönikor och ledarkommentarer fördömde henne. En av dem skrevs av Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, som kallade det för ”korkat beteende” och tillade ”det är svårt att hitta bättre exempel på dumhet än att klampa runt i en pandemi och tro att man är osårbar”.

”Jag blev verkligen överrumplad och ledsen över hur arga folk blev. Jag har fått väldigt mycket skit”, sa Amelia Adamo en vecka senare och meddelade att hon ”pudlar hysteriskt” och har dragit sig tillbaka i karantän.

Men faktum är att det ser ut som att hon hade rätt, hon och andra 70-plussare som tyckte att de var för friska för karantän, innan de tystades.

Nu aviserar Folkhälsomyndigheten att de nästa vecka ska ändra rekommendationerna. Riskerna har inte så mycket med kronologisk ålder att göra som de sa från början.

Det är uppfriskande att ta del av exempelvis debatten i Storbritannien där läkarförbundet säger att isolering av människor ”baserad enbart på ålder skulle vara både oetisk och olaglig”.

I svenska Läkartidningen skriver tre forskare att ”Rekommendationen att alla äldre personer ska hålla sig hemma är ett uttryck för negativa stereotyper som utgår ifrån att äldre är passiva, sårbara och beroende av andra”.

Själv trodde jag absolut inte att jag var osårbar, fast jag är åtta år yngre än Amelia Adamo. Jag gick i frivillig karantän 9 mars och har sen inte åkt kollektivt en enda gång, knappt träffat en kotte och bara helt kort varit inne i någon enstaka affär.
Var det nödvändigt?

Jag är inte en av de 174 kvinnor under 75 år som dött av covid-19. Inte heller en av de totalt 600 kvinnor som intensivvårdats för sjukdomen. I isoleringen har jag sakta, bit för bit, skapat mig en mer realistisk bild av vilken risk jag har att bli svårt sjuk.

Jag pusslar ihop den själv, grundad på statistik från olika källor. Jag ser risken sjunka för kvinnor som mig, och de som är något äldre. Och när jag tittar på siffrorna tycker jag att det är alldeles för lite fokus på risken för män YNGRE än 70 år.

Under 70 år är det mer än dubbelt så många döda män som kvinnor. Nästan 1 500 män under 70 har legat eller ligger i intensivvård, jämfört med 500 kvinnor i den åldersgruppen.

Det är som att man efter man dör i tysthet, medan friska kvinnor skällts ut för ”koketterande lättsinne i pandemins dagar”. 


Olika råd för män och kvinnor?

  • Det är Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Agecap, Centrum för åldrande och hälsa i Göteborg, som myntat begreppet ”70 är det nya 50”. Han bygger det på forskning som visar att dagens 70-åringar är lika friska som tidigare generationers 50-åringar.

  • Ingmar Skoog säger i en intervju i Göteborgs-Posten att det finns inget som säger att 70-plussare som inte har äldrevård eller svåra sjukdomar löper betydligt större risk än andra att överbelasta sjukvården under coronapandemin.

  • Han påpekar att för att få ner trycket på intensivvården i Sverige hade det varit bättre att isolera män över 60 år, särskilt de med övervikt, i stället för att säga att alla över 70 ska stanna hemma. Kommer Folkhälsomyndigheten med nya råd som är olika för män och kvinnor?

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Britta Svensson

Publicerad:

LÄS VIDARE