Därför är surkart förlorare

Inte ens partiledare tappar stöd om de ler

Gladast vinner, sade Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson.

Om han har rätt, och jag tror att de flesta är överens om att det ligger ett korn av sanning i hans tes, är dagens partiledare ett gäng förlorare. De flesta ser nämligen nästan alltid ut som riktiga surkart.

Missförstå mig rätt. Självklart ska en partiledare inte uppträda som en stå upp-komiker, alternativt se ut som hen knappt kan hålla sig för skratt.

De har viktiga jobb med seriösa och tunga arbetsuppgifter och ska givetvis uppträda med den skärpa och det djup som uppgifterna kräver.

 

Men vad är det för fel att se ut som man har ett kul jobb? Eller uppdrag som de flesta föredrar att säga i den politiska världen.

Inget alls, skulle jag vilja säga. Tvärtom är det en stor tillgång att se ut som man har roligt, att man trivs med uppgiften, eftersom det också signalerar att man tror på det man gör. Och har självförtroendet att genomföra det.

Den som anfäktas av tvivel ser givetvis inte glad ut. Inte en enda dag i veckan.

Men dagens partiledare ser med enstaka undantag och enstaka dagar inte glada ut. Resten av tiden ser de ut som surkart och undrar varför opinionssiffrorna alternativt väljarstödet sjunker.

Sluta fundera, dra upp smilbanden i stället.
 

Det är inte bara i partiledarkretsar som det verkar omodernt att vara glad. Det förefaller vara en utbedd sjuka.

I Stockholms innerstad tycks det vara högsta mode att vara stressad, knuffas och se sur eller förorättad ut. Om du lyckas uppnå alltihop samtidigt, och det är det förvånansvärt många som gör, är det bingo. Men bli för fan inte glad för det, betrakta i stället vinsten som i högsta grad självklar.

Att vara glad, snäll och omtänksam är något av det mest omoderna man kan vara. Då är man lika töntig som Pollyanna (flickbokshjältinna, modell passé), det vill säga kopiöst ute.

Att vara snäll, generös och glad borde vara det finaste man kan vara. Men tyvärr, it is not a la mode. Se grinig ut och du får genast mer respekt.

 

Tillbaka till partiledarna. Jag vågar påstå att den som vågar bryta mönstret och se lite glad ut kommer att belönas av väljarna.

Världen är visserligen fylld av problem men vi har mat för dagen, vatten i kranen och mediciner på hyllan. Och vi håller ofreden stången.

Le, och bli en vinnare. Kanske redan i nästa val.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Håll koll på honom
I dag tillträder belgaren Charles Michel som ordförande i Europeiska rådet, stats- och regeringschefernas arena. Han efterträder Donald Tusk och ska sitta i fem år. Michel, som fyller 44, var den yngste statsministern i sitt land sedan 1845 när han tillträdde 2014.
 
Äntligen i mål
Under söndagen tillträder även den nya EU-kommissionen som ska sitta i fem år. Den leds av tyskan Ursula von der Leyen, Angela Merkels partikamrat och förtrogna. Svensk ledamot är Ylva Johansson som ska kasta sig över de mycket inflammerade migrationsfrågorna. Det enda man kan säga är lycka till.
 
Viktig resa
Med start i morgon avlägger kungaparet under hela veckan ett statsbesök i Indien som snart beräknas vara världens folkrikaste land. I kombination med stora klimatutmaningar är landet även en viktig svensk marknad så både näringslivet och näringsminister Ibrahim Baylan hänger på.
 
Fest eller pest
Nervositeten och förhoppningarna är på topp i partikanslierna på tisdag förmiddag. Då presenteras SCB::s partisympatiundersökning. Den är störst i sitt slag och tar därmed ned humöret, eller sprider mer glädje, än de vanliga väljarbarometrarna. Annie Lööf kan nog vara ganska lugn.
 
Hinner hon fram?
När FN:s klimattoppmöte i all hast flyttades från Chile till Spanien fick Greta Thunberg problem, i skrivande stund seglar hon fortfarande på Atlanten. Men mötet som börjar på tisdag pågår till och med lucia så hon lär nog hinna före slutsignalen.

 

Veckans citat

”Hemligheten bakom frihet är att utbilda folk, medan hemligheten bakom tyranni är att hålla dem i okunskap”.

Maximilien de Robespierre, död 1794, en av de ledande i franska revolutionen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln