Här görs den största massvaccinationen i Stockholms historia

En stor och ödslig lokal i ett ruffigt industriområde där en gång djur slaktades.

Martin Lagerberg tittar sig omkring i vad som ska bli arenan för den största massvaccination Stockholm har upplevt och slår ut med armarna.

Livet bjuder på sina överraskningar och det sista han föreställde sig den där dagen för ett drygt år sedan var att han skulle spela en av huvudrollerna i ett logistiskt projekt i vilket 200 000 coronasprutor ska ges.

Den där dagen då pressen kom på besök till Slakthusområdet och Lagerberg berättade om huvudstadens nya nöjespalats, barer, konserter, invigningsfest med några av vår tids hetaste artister.

Reportrar antecknade, fotografer tog sina bilder; ännu ett steg var på väg att tas i omvandlingen av ett hundraårigt industriområde till ny urban stadsdel med bostäder och krogar.

Men Fållan, namnet har sin historiska förklaring, på parkeringen utanför stod en gång en fålla där djur väntade på slakt, hann knappt ens öppna innan ett virus spred sig från fladdermus till människa och tillvaron slutade att le.

Nu har han fått en ny uppgift, Lagerberg. 1700 kvadratmeter ska rensas på stolar och bord och ersättas av 30 bås där sjuksköterskor på löpande band under några månaders tid vaccinerar stockholmare efter stockholmare efter stockholmare.

– Vi börjar röja på måndag. Vi hade kunnat klara det på en vecka, men det verkar som att vi får 14 dagar på oss.

Han låter bestämd. Det gör även Christoffer Berg, vaccinationschef på Doktor24, en av vår tids digitala vårdgivare, chatta med sjuksköterska eller läkare om dina krämpor.

Med sin svarta skjorta ser han mer ut som en basist i något hyfsat framgångsrikt rockband som sjunger om hur deppig tillvaron är, men han talar engagerat och kunnigt och målmedvetet och fakta och siffror flödar.

– Vi är en privat aktör som har avtal med region Stockholm att hjälpa till med vaccinationer.

– 200 anställda, 60 vaccinationskliniker på olika apotek.

– Vi har vana vid stora flöden. Ta bara svininfluensan.

Christoffer Berg, Doktor24.

Men det Berg står inför nu är en uppgift av en helt annan storlek. En stor lokal behövdes. Hans fru har tidigare arbetat ihop med Martin Lagerberg. Det ena gav det andra och ett samarbete var snart etablerat.

Möjligen anser vissa att det finns miljöer mer lämpade för sprutor och vaccin än denna, men de flesta håller rimligen med om att pandemin kräver kreativa lösningar och att det inte går att vara petig om nu detta gigantiska projekt ska fungera.

Berg fortsätter att rabbla. 40 sjuksköterskor kontrakteras...Tvåtusen vaccinationer om dagen...Öppet kvällar och helger...

Så här ser det ut runt om i landet. Konferenscenter och idrottsanläggningar tas i anspråk. Hela Sveriges befolkning ska vara vaccinerat före midsommar.

Och i en mörk och kall byggnad i vilken köttbitar paketerades innan nöjesbranschen tog över går fotograf Jimmy Wixtröm runt och tar sina bilder.

Det är inte första gången han är här. För något år sedan hittades en död man på taket. Och i november 2019, några veckor innan Fållan öppnades, hade Aftonbladet fest i lokalen.

Kockar, diskjockey och serveringspersonal hade hyrts in och det var inte svårt att se att stället hade potential att bli populärt.

– Det var självklart för oss att ställa upp när vi fick frågan, säger Martin Lagerberg.

Det är inte första gången han fyller en funktion under en kris. Hans förra evenemangslokal, Nobelberget, gjordes om till härbärge för nyanlända flyktinghösten 2015.

– Vi gör en samhällsinsats och för att vi över huvud taget ska kunna återgå till en verksamhet med konserter och klubbar måste ju pandemin ha gett med sig.

Men det handlar givetvis också om pengar. Fållan har inte haft intäkter på ett år. Nu får bolaget hyran betald under några månader.

Martin Lagerberg.

Hur mycket Doktor24 tjänar på denna insats återstår att se.

Kontraktet med uppdragsgivaren är inte färdigförhandlat. Men andra regioner betalar ungefär 200 kronor per spruta.

40 miljoner i intäkter. Mycket pengar. Men här finns också höga utgifter. Christoffer Berg säger att företaget inte räknar med vinst. Detta, påstår han, görs inte för att tjäna pengar.

Jag har ingen anledning att misstro honom på den punkten. Jag har ingen anledning att misstro honom över huvud taget.

Om någon månad ska allt vara i full gång. Köerna får inte bli för långa. De som ska ta sin spruta ska gå in genom en dörr. När de är färdiga tar de en annan väg ut.

Det regnar passande nog denna fredag. Det är tomt och ödsligt i detta vindpinade område. En gaffeltruck kör förbi i maklig takt, en lastbil stannar utanför en av de gamla verksamheter som ännu inte körts bort.

Tele 2 Arena tornar futuristiskt upp sig bortom de gamla tegellängorna, som en farkost från en annan planet som plötsligt gick sönder och ramlade ner från himlen.