Frändén: Rashford gav Paris mardrömmar igen

PARIS. Det var en match som hade öppnat sig i andra halvlek, som stod och vägde mellan hemmalagets inneboende briljans och gästernas eviga vägran att slå av på takten.

Det hade kunnat sluta hur som helst, så det slutade som senast. Marcus Rashford gav Paris mardrömmar igen.

Ingen i Paris har riktigt glömt det, även om en hel del vatten runnit i Seine sedan dess. Senast Manchester United var här beseglade de PSG:s öde som förlorarlaget deluxe i Champions League. Marcus Rashfords 3–1-straffmål i åttondelsfinalens slutsekunder den 6 mars 2019 sitter fortfarande kvar i skinnet på många parisare.

Men det var ju den gamla tidsräkningen, den då PSG aldrig kom förbi kvartsfinal i turneringen, den då de hela tiden förlorade utslagsmatcher på mer eller mindre förnedrande sätt.

Förra säsongen, helt nyligen faktiskt, stod man i final mot Bayern München, samtidigt som Manchester United spelade Europa League.

Det parisiska utegångsförbudet gäller från avsparkstid klockan 21 (kausalitet, snarare än korrelation får vi anta) och de 5 000 som tidigare fått chansen att se PSG från läktaren den här märkliga säsongsdebuten fick stanna hemma i kväll. Publiktappet beräknas kosta klubben 70 miljoner kronor per stormatch. Det är en qatarisk huvudvärk så stor som någon.

Stanna hemma, eller i alla fall på bänken, fick också en rad tänkta huvudfigurer i kväll. Paul Pogba och Harry Maguire hos gästerna, Marquinhos i hemmalaget, samtidigt som två gröngölingar tog plats i varsin backlinje. Det roligaste som hände de första fem minuterna på Parc des Princes var när Abdou Diallo – välkommen in i spelet – höll på att göra självmål av den europeiska fotbollens enklaste rensning de senaste fem åren. Keylor Navas var med på noterna. ”Ungdomar!”, såg han ut att tänka, i sitt eget alldeles nyblonderade hår.

Lindelöf höll Neymar på dåligt humör

Dryga tjugo minuter in i matchen gav Diallo Anthony Martial en halvhård omfamning i eget straffområde och drog på sig straff. Keylor Navas, som fick känna på Bruno Fernandes skottfot flera gånger i första halvlek, tog portugisens straff, men lämnade mållinjen för tidigt. Fernandes laddade om och slog en kylig rullare som lurade Navas. 0–1. Och efter de första minuternas PSG-press var det United som tagit ledningen.

På andra sidan gjorde den skadeförföljde United-backen Axel Tuanzebe, för dagen med Victor Nilsson Lindelöf i försvarslinjen, en strålande insats med att hålla Neymar och Kylian Mbappé på dåligt humör.

Paris Saint-Germain kom inte upp på någon direkt nivå i första halvlek, eftersom United gjorde ett gott jobb med att stoppa dem. Om något var det de båda målvakterna som utmärkte sig i första 45. Det var Manchester United som ledde när första halvlek gick i mål i utegångsförbudets och hällregnets Paris.

För detta märkliga United

Den andra var tio minuter gammal när Anthony Martial behärskat nickade in sitt första mål för kvällen, dock på en hörna från Neymar och alltså i fel mål. Det var kvitterat, inte alls orättvist. PSG lirkade bollar i djupled till Kylian Mbappé, United kontrade på alla chanser de fick och Anthony Martial var inte många centimetrar från att nicka in en boll i rätt mål några minuter senare. Paris skapade ett litet grepp om matchen efter kvitteringsmålet, spår av Champions League-finalisten från augusti kunde anas här och där. Men det är en bit upp till den gamla goda formen, till den nivå där supportrarna och ägarna numer – och egentligen sedan länge – kan kräva att PSG ska befinna sig.

Sista kvarten på Parc des Princes bytte lagen avslutsmöjligheter med varandra i rejält tempo. PSG etablerade anfall, United snodde till sig kontringschanser och det hade kunnat sluta hur som helst. Så det slutade som senast. Inbytte Paul Pogba serverade Marcus Rashford en boll strax utanför offensivt straffområde, Rashford vände in, ryckte förbi Danilo och slog in ledningsmålet vid Keylor Navas högra stolprot.

Det var väl inte samma känsla som senast Rashford öppnade helvetets portar för PSG, den där ödesdigra parisonsdagen i mars 2019. Men det var signifikativt för detta Paris Saint-Germain som inledde säsongen under isen i år och just kommit över vattenytan när Champions League knackade på dörren. Men mer än något var det en komprimerad programförklaring för detta märkliga Manchester United under Ole Gunnar Solskjaer, ett evigt krisande lag som med jämna mellanrum utan till synes större problem mäter sig med de allra bästa. Kvällens seger var en rejäl skalp och den var inte alls orättvis. Det finns sämre ställen att briljera på än Parc des Princes. I Paris fortsätter problemen staplas på hög: Utegångsförbud, skriande intäktshål, Marcus Rashford.