Omöjligt att checka ut från ’Shining’-hotellet

Skräckklassikern fyller 40 år

Jack Nicholson i ”The shining” (1980).

KRÖNIKA. När man väl checkar in på Overlook hotel är det svårt att lämna det.

Nu har 40 år gått sedan Stanley Kubricks ”The shining” hade premiär.

Årsdagen sker i helgen, men firandet har börjat sedan länge. För några veckor sedan publicerade Dagens Nyheter en utmärkt essä av filmnestorn Mårten Blomkvist om varför skräckklassikern fortfarande står sig.

Många kritiker förstod sig inte på den när den hade premiär. Aftonbladet var en av flera tidningar som frågade sig vad poängen var, skriver Blomkvist. Som om det inte räcker med att det är en grandiost vacker film som uppfyller sitt genresyfte, att skrämma livet ur publiken.

Planerar en ny tv-serie

För några veckor sedan kom nyheten att regissören J J Abrams planerar en ”Shining”-inspirerad tv-serie. Det känns givet att det är själva hotellet som står i fokus för serien. Dragningskraften är stark.

Det finns två lyxhotell i USA som skryter med att vara Overlook – Timberline Lodge i Oregon och Stanley Hotel i Colorado. Det förstnämnda hotellet ser vi i filmen; Kubrick lånade fasaden.

Det andra hotellet, Stanley, ser inte ut som Overlook, men inspirerade Stephen King när han bodde där 1974. Det var i rum 217. Hotellet kändes tomt och isolerat, men han fick sig i alla fall en drink av bartendern Grady. Resten är skräckhistoria.

Körde upp i Klippiga bergen

För nästan 20 år sedan färdades jag och min bror samma ensliga väg upp i Klippiga bergen som vi ser i Kubricks film. Liksom många andra besökte vi Stanley Hotel bara för ”Shining”-upplevelsen, inte för att bo där. Bilder togs. Souvenir köptes (en nyckel till rum 217).

Sedan kunde vi stå där utanför hotellet, spana ut över de tysta bergen och dra in den kyliga luften i lungorna. Mårten Blomkvist nämner i sin essä den hypnotiska känsla som filmen ger. Något liknande inträffar på väg till Stanley Hotel.

Men J J Abrams ska inte bli övermodig. Förra året kom ”Doctor sleep”, en välgjord uppföljare till ”The shining”. Men det blev ingen biohit. Hollywoods analytiker konstaterade att del av förklaringen är att den yngre publiken har ingen relation till en 40 år gammal skräckfilm.

Ibland ska man låta de gamla spökena vila.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.