Kina och Ryssland är coronavinnarna

Biden och EU måste slopa vaccinpatenten

Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin har gjort geopolitiska landvinningar genom vaccindistribution under coronakrisen.

Den senaste veckan har vårdbiträdet Stine Cristophersens larm om missförhållanden på Attendo hyllats. Kanske borde Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk uppmärksammas på samma sätt. Hon har som enda svensk toppolitiker länge drivit frågan om att tillfälligt lyfta vaccinpatentet för covid-19 för att skynda på den globala vaccineringen. "Skärpning, regeringen!" skrev hon i en debattartikel i SvD i början av mars.
Nu börjar resten av västvärlden byta fot i frågan. Joe Biden meddelade igår att USA:s regering stöder ett internationellt förslag, som bland annat WHO och Läkare utan gränser ligger bakom, om att tillfälligt slopa vaccinpatenten. Det har fått EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att säga att hon är redo att diskutera” frågan för att stoppa covidkrisen.
”Det här är ett stort ögonblick i kampen mot Covid-19”, skrev WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

”Big pharma” prioriteras

Under lång tid har EU och USA varit bromsklossar för att snabba på en ökad vaccinproduktion. De stora läkemedelsföretagen, "Big pharma" som de ofta kallas, har inte velat släppa ifrån sig sina patenträttigheter och har kunnat styra vilka som får vaccin och till vilket pris. Trots att de europeiska läkemedelsföretagen har fått miljardtals euro i skattepengar för att ta fram vaccin.

Medan väst snarare har försvarat de stora läkemedelsföretagen, har Ryssland och Kina flyttat fram sina positioner. De har använt sina vaccin för att skaffa sig geopolitiska fördelar. I utbyte mot löften om handelsavtal kring energi, infrastruktur och att få köpa in sig i företag har Ryssland och Kina erbjudit sina vaccin till länder i Afrika, Asien men också i europeiska länder som Ungern och flera av länderna på Balkan.

Att det kan leda till en global maktförskjutning är ingen vild gissning.

Inte bara en solidarisk handling

Även om vi här i Sverige ser ljuset i tunneln i och med vaccineringen och FHM:s generalsekreterare Johan Carlssons i går sa att smittspridningen kommer att ha klingat av till sommaren, gäller det motsatta i de flesta andra länder. Den pågående krisen i Indien påverkar resten av världen. Landet är navet för den globala vaccintillverkningen och de har nu infört ett exportförbud för att i stället vaccinera den egna miljardbefolkningen. Detta drabbar låg- och medelinkomstländer som är beroende av vaccin från WHO:s vaccinfördelningsplattform Covax och mestadels får sitt vaccin från Indien.

Så länge inte större delen av jordens befolkning är vaccinerad mot covid-19 riskerar viruset att spridas, muteras och skapa nya kriser. På så vis handlar ett slopande av vaccinpatenten inte bara om solidaritet med den fattiga delen av världen. Det handlar också om människors liv här och ekonomin globalt. Den svenska regeringen borde ligga på i EU om att följa Joe Bidens beslut. Malin Björk är ju redan på plats och kan med all rätt säga: vad var det jag sa.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.