En regeringskris har ryckt närmare

Löfven har två val – båda leder till kaos

​Hotet om en regeringskris tornar på nytt upp sig sedan LO åter sagt nej till ett nytt Las-avtal.

Stefan Löfven kläms från tre håll. Från arbetsmarknadens parter, från Vänsterpartiet och resten av oppositionen och Centern och Liberalerna.​

När förhandlingarna om ett nytt huvudavtal om anställningstryggheten bröt samman för drygt två veckor sedan blev konsekvenserna ödesdigra. ​

​Anförda av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt förklarade hela oppositionen att de ville rösta bort regeringen i en misstroendeomröstning i riksdagen.

Hade den blivit av hade Stefan Löfven och hela hans regering röstats bort. Sverige hade på nytt fått en övergångsregering.

När LO nu åter sagt nej till ett nytt avtalsförslag är vi tillbaka på ruta ett. Enda skillnaden är att känslorna ännu inte är lika heta och att brådskan inte verkar lika stor.​

Vi tar det från början. Lagen om anställningsskydd, Las, har fem decennier på nacken. Den är omodern och måste göras om. Det handlar om ökad flexibilitet för arbetsgivarna kombinerat med ökad trygghet för de anställda. Med andra ord en svår nöt att knäcka.

Så långt är alla överens. Men oenigheten gäller hur det ska gå till.

Det finns två flanker i Las-röran. Lagen är nämligen till delar dispositiv, facken och arbetsgivarna kan förhandla fram andra lösningar på vissa områden inom lagens ram. Det är den processen, som pågått sedan 2017, som nu gått i graven för överskådlig tid.

Den andra flanken är politisk. Enligt Januariavtalet från 2019, som gjorde Stefan Löfven till statsminister, ska lagen utredas och förändras. Utredningen är klar och är ute på remiss. Synpunkterna ska vara inlämnade till regeringen senast 26 oktober.

Centern och Liberalerna tycker förslagen i utredningen är bra. Socialdemokraterna att de är obalanserade till arbetsgivarnas fördel.

Stefan Löfven pressas från tre håll.

Jonas Sjöstedt upprepade under fredagseftermiddagen hoten om att fälla regeringen om den inte lägger Las-utredningen i papperskorgen. Hans senaste tidsgräns, den fjärde i ordningen, är att det ska ske ”inom kort”.

M, KD och SD har redan sagt att de skulle rösta nej till regeringen i en misstroendeomröstning.

Just nu ser det alltså ut som Stefan Löfven har att välja mellan pest och kolera. Oavsett vilket blir det kaos.

Antingen gör han som Vänsterpartiet vill och då spricker hans regeringsunderlag. Partierna bakom Januariavtalet, S, MP, C och L, går åt olika. Av allt att döma måste Löfven då avgå som statsminister. Det blir alltså regeringskris.

Eller så gör han som stödpartierna Centern och Liberalerna vill, lägger fram ett förslag till ny Las-lag som i stort sett följer utredning. I så fall blir han bortröstad och då blir det också regeringskris.

Det finns en tredje möjlighet. Det är att regeringen, Centern och Liberalerna tar intryck av remissvaren på utredningen och lägger fram ett förslag till Las-lag som Vänsterpartiet kan svälja. I så fall skulle krisen kunna blåsas av.

Det hela kompliceras ytterligare av att Jonas Sjöstedt slutar som V-ledare sista oktober.

Det är kort sagt en riktigt rejäl röra. Det enda som verkar fullständigt klart är att hotet om en regeringskris, som nyss verkade borta, åter har tornat upp sig.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och privattjänstemännen i PTK sade ja till avtalsförslaget.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.