Män som mår skit smittar hela samhället

Osunda normer styr arbetarmän till SD

Den ledande mansnormen ”ensam är stark” skadar inte bara männen själva.

Att vara man, ha en lägre inkomst och lägre utbildningsnivå ger en kraftigt ökad risk att dö i covid-19. Det har vi fått lära oss under pandemiåret. Men att vara man med lägre inkomst och utbildning är en riskfaktor för många andra sjukdomar. Anledningarna är många – och en av dem är idén om att ”ensam är stark”.

För samtidigt som det pratas om att män har en starkare tilltro till sig själva, är det få som pratar om hur skadlig den tilltron kan vara. Både för dem själva och deras omgivning. Och det gäller inte bara arbetarmän.

”Maskuliniteter och ohälsa – en översikt” är en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Den visar att några av de vanligaste normerna bland män får stora konsekvenser.

Män väntar längre än kvinnor med att söka vård, oavsett om det handlar om ont i bröstet eller psykiska besvär. Men normer om att vara stark och klara sig själv leder inte bara till sämre hälsa för männen, utan påverkar även kvinnor och barn negativt.

När det gäller den psykiska ohälsan pratas det ofta om att den ökar bland kvinnor, särskilt i yngre åldrar. Samtidigt är det fler män än kvinnor som varje år tar livet av sig i Sverige.

En studie i rapporten visar att normen om att ”förlita sig på sig själv” har ett samband med självmordstankar. Och när män mår psykiskt dåligt finns risken att våldet ökar, både i hemmet och utanför.

Just idén om att ensam är stark och en hög tilltro till sig själv är inte bara typiskt manlig. Den är också mer typiskt för högern. Det är lätt att förstå när vi tittar på vilka politiker som vill ta bort våra trygghetssystem, och göra det svårare att få stöd av staten när det går dåligt. Även här syns tydliga könsskillnader.

När Novus (2020) undersökte partisympatier för unga män och kvinnor mellan 18-29 år blev det särskilt tydligt. Bland kvinnorna var Vänsterpartiet störst, följt av Socialdemokraterna. Bland männen blev Sverigedemokraterna största parti, följt av Moderaterna. Kvinnor är oftare vänster, och män är oftare höger. Och enligt SOM-institutet ökar de politiska skillnaderna mellan könen.

För de rikaste männen är inget av det här ett större problem. De lever längre och friskare än arbetarmän, och de röstar gärna för lägre skatter, fler privatiseringar och större RUT-avdrag. Men att arbetarmän har samma macho-inställning är direkt självdestruktivt.

De vet att de riskerar att dö i förtid, ändå viftar de bort smärtan i bröstet. De vet att en röst på SD är en röst på Ulf Kristersson (M) och hans ekonomiska politik, ändå viftar de bort vad det faktiskt skulle innebära för deras ekonomi, hälsa och liv.

Kanske beror det på mansnormer eller okunskap. Eller så är det för att ingen ändå verkar bry sig om dem, ingen utom Åkesson.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.