Så tänker Biden läxa upp Putin

Inför dagens toppmöte i Genève finns det bara en sak som de två internationella rivalerna Joe Biden och Vladimir Putin är eniga om.

Relationerna mellan USA och Ryssland befinner sig på en bottennivå som vi inte skådat sedan kalla krigets dagar.

De personliga relationerna mellan Putin och Biden är inte heller på topp. Biden kallade tidigare i år Putin för en mördare och vid ett annat tillfälle en person ”utan själ”.

Putin har svarat med samma mynt men inför toppmötet tonat ned den personliga fientligheten och sagt att han inte bryr sig om den typen av uttalanden.

Kanske kan den vackra utsikten över Genèvesjön från 1700-talsslottet där Biden och Putin träffas bidra till att lätta upp samtalsklimatet.

Valet av mötesplats är ingen slump.

Genève i det neutrala Schweiz, som inte deltar i några sanktioner mot Ryssland, har stått värd för tidigare möten mellan presidenter från de två stormakterna. Ronald Reagan och Michail Gorbatjov möttes här 1985 för sina första samtal om nedrustning.

Putin och Biden har träffats ett antal gånger tidigare, inte minst under de år som Biden var vicepresident under Barack Obama och Biden har upprepade gånger sagt att han inte litar på Putin.

Stämningen är totalt motsatt den som rådde senaste gången en amerikansk president träffade Putin. Då var det Donald Trump som satt på andra sidan förhandlingsbordet och lovprisade Putin.

På den efterföljande presskonferensen som var något av det mest extraordinära som skådats i internationell politik dissade Trump sin egen underrättelsetjänst och sa att han litade på Putin när han sa att han inte försökt påverka utgången av USA:s presidentval 2016.

Kränkningar av luftrum

För att undvika att Putin ska kunna vinna liknande poänger den här gången hålls på amerikansk begäran ingen gemensam presskonferens. Biden möter pressen på egen hand efter toppmötet.

Pressen på den amerikanske presidenten är hård att läxa upp sin ryske kollega när det gäller Rysslands aggressiva beteende på en rad områden och dess förakt för mänskliga rättigheter.

Målet för Biden är att få Putin att upphöra med den asymetriska krigföringen mot USA och västvärlden som Ryssland ägnat sig åt sedan väst vägrade acceptera Rysslands annektering av Krim 2014 och straffade Kreml med sanktioner.

Här ingår ryska försök att manipulera utgången av de senaste två amerikanska presidentvalen och hackerattacker mot en rad stora företag. Senast attacken var mot flödet i bolaget Colonials olje- och gasledningar som ledde till bensinbrist och prishöjningar i östra USA.

Biden vill också att Ryssland upphör med sina kränkningar av Nato-länders luftrum, nu senast i Danmark, och med vad USA tycker är provokativa militärövningar nära Natos gräns.

Självklart kommer även annekteringen av Krim och Rysslands fortsatta stöd till krigföringen i östra Ukraina att diskuteras.

– Vi är inte ute efter konflikt, säger Biden inför mötet. Men vi vill få ett slut på handlingar som vi anser bryter mot internationella normer.

”En fars”

President Putin fortsätter hävda att världen utan grund anklagar Ryssland för en massa saker.

– Var är bevisen? Var är beläggen? Det här börjar likna en fars, säger Putin i en intervju inför toppmötet med det amerikanska tv-bolaget NBC.

Lyssnar man på de två mäktiga männen verkar utsikterna för att toppmötet ska resultera i konkreta uppgörelser som mycket små.

Ändå har båda signalerat att de är villiga att samarbeta på områden där de har gemensamma intressen. Framförallt gäller det kärnvapnen. Bara ett enda avtal av de som slutits mellan USA och Ryssland/Sovjetunionen gäller fortfarande, det så kallade Nya start-avtalet som reglerar hur många aktiva stridsspetsar de två stormakterna får ha och hur detta ska övervakas. En förlängning efter 2026 ska diskuteras.

Inte minst för resten av världen är det av oerhörd vikt att det inte blir någon ny kapprustning av vapen som i praktiken kan utplåna jorden. Häromdagen kom en rapport om att de aktiva kärnvapnen för första gången sedan kalla kriget ökar.

Även när det gäller klimathotet har Biden uttryckt vilja att samarbeta.

Tajmingen av mötet är noga genomtänkt av USA.

Biden kommer till Genève med hela den västliga och rika världens färska stöd i ryggen. Först träffade han G7-ledarna på toppmötet i Storbritannien förra veckan. Därefter Nato-ledarna på toppmöte i Bryssel och möte med ledarna för EU.

Mötena har resulterat i att USA och Europa åter talar med en och samma röst när det gäller vad man ser som hoten från Ryssland och "utmaningarna" från Kina.

Det ställer Putin inför ett ny strategisk situation där han inte längre lika lätt kan så split mellan USA och Europa och utnyttja en sådan spricka för egna syften.