Klimatet är ett hot mot Trumps återval 2020

Donald Trump pratar om orkanen Dorian.

Fortfarande en vecka efter att orkanen Dorian slog Bahamas sönder och samman grävs nya döda fram dagligen.

Frågan är hur länge president Trump kan agera klimatförnekare och ändå bli omvald 2020?

Orkanen var den värsta att drabba ögruppen Bahamas och såg länge ut att hota Florida. Även om det är omöjligt att hävda något direkt samband mellan människans påverkan på klimatet och just den här orkanens styrka så är det uppenbart för alltfler amerikaner att larmrapporterna om kraftfullare orkaner och mer extremväder på grund av ökade utsläpp av växthusgaser är allt annat än grundlösa.

Bahamas är visserligen inte en del av USA men ligger så nära att den totala förödelsen lika gärna kunde ha drabbat sydöstra USA. Nu söker sig tusentals hemlösa flyktingar till det amerikanska fastlandet.

Sakta men säkert har klimatfrågan klättrat upp i listan över vad som avgör på vilken kandidat amerikanerna kommer att rösta nästa höst.

USA är ett av de länder som regelmässigt drabbas hårt av extremväder. Länge såg man det som ett utslag av ödet. Oturliga händelser som det inte gick något att göra åt.

Men det håller på att ändras.

Mer kol

Opinionsmätningar visar att över hälften av amerikanerna i dag är extremt övertygade eller mycket säkra på att klimatförändringarna är verkliga. Bara sju procent misstror helt att människan påverkar klimatet.

I en mätning Washington Post/ABC presenterade i juli säger 62 procent av de tillfrågade att de ogillar det sätt varpå Trump handhar klimatfrågorna. Bara 29 procent tycker han gör det bra.

Ingen vet i dag vilka orkaner eller andra extrema väderhändelser som kan tänkas drabba USA fram till valdagen i november 2020 men risken är uppenbar att Dorian inte var den sista utan snarare den senaste i rader av katastrofer.

Hur benägna kommer amerikanen i gemen vara att rösta på en president som öppet förnekar klimatförändringarna och i stället vill att USA ska använda mer kol och börja utvinna olja och gas från känsliga områden i Arktis?

Klimatoro

För varje extrem väderhändelse kommer amerikanernas klimatoro att öka. Även de som inte känner sig säkra på att människans utsläpp spelar en roll för jordens uppvärmning kommer till slut att fråga sig om det är värt att chansa. Om det inte är bättre att försöka agera för att stoppa en utveckling som bara ser ut att förvärras.

USA som helhet har länge tillhört de länder där klimatförnekelsen varit som starkast. När president Trump inför valet 2016 hade som ett av sina främsta vallöften att lämna Parisavtalet så var det en valvinnare. Jag misstänker dock att av alla de vallöften som han vill ta åt sig äran av att ha genomfört under sina fyra första år tillhör Parisavtalet det som han kommer att tala mest tyst om.

Man kan inte heller direkt anklaga det demokratiska partiet för att ha legat i framkant. Inte ens den förre vicepresidenten Al Gore som drivit klimatfrågan stenhårt i flera årtionden har blivit profet i sitt eget parti.

Men inför det kommande presidentvalet är spelplanen på väg att förändras. Allt fler av de demokratiska kandidaterna lyfter klimatfrågan.

Vågar Trump?

Bernie Sanders och flera demokratiska kandidater har ställt sig bakom "the green deal" som går ut på att USA:s energiproduktion ska vara klimatneutral fram till 2050.

Al Gore är part i målet men övertygad om att klimathotet kommer att bli valets absolut viktigaste fråga.

Donald Trump har ännu inte visat några tendenser till att han uppfattat den förändring som är på väg att ske i folkopinionen och är beredd att ändra sig.

Däremot finns det andra republikaner som uppfattat vilket hot som partiets inställning i klimatfrågan utgör inför nästa års val.

Senator Lindsey Graham, en som gått från att vara Trumpkritiiker till att bli en av presidentens främsta supportrar, anser att partiet måste presentera en egen klimatplan.

– När 90 procent av världens samlade vetenskapsmän säger att människan driver på klimatförändringarna så tror jag på de nio. Inte på den ende som avviker, säger han.

President Trump fortsätter att vägra tro på vetenskapen. Han har gett order om att referenser till klimatförändringar ska tas bort från federala myndigheters webbplatser.

Det finns ännu ett skäl till, att klimatfrågan kommer att hamna högt i presidentvalet. Dagens efter valet kan USA på allvar välja att lämna Parisavtalet.

Törs Trump gå till val på det?


PODD: Så påverkas superstormen av klimatförändringarna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet orkanen Dorian – och reder ut om orkanerna blivit flera.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen