"Du vet väl vem som bor i Stefan Löfven?"

Gustaf Norén har funnit Gud och socialdemokratin

Före detta Mando Diao-sångaren Gustaf Norén kandiderar för Socialdemokraterna i kyrkovalet i höst.

Medan Storbritannien hade Oasis fick Sverige Mando Diao under början av 00-talet. Unga killar med attityd från arbetarstaden Borlänge som turnerade jorden runt och spelade brallorna av de flesta andra rockband. Den breda svenska publiken nådde de med skivan "Infruset" där de förvandlade dikter av Gustaf Fröding till svenska evergreens.

Men för sex år sedan hoppade gruppens ena sångare, Gustaf Norén, av rocklivet. I dag bor han med fru och fem barn i sin gamla hemstad och arbetar som musiklärare på Maserskolan. Dessutom har han gått med i Socialdemokraterna. Till hösten ska han kandidera till det val som brukar ha lägst valdeltagande: kyrkovalet.
Har han blivit en vanlig Svensson? Ja, och stolt över det, konstaterar han när jag ringer upp honom för ett stundtals högtflygande samtal om varför vi borde tala mer om den mentala miljöförstöringen och vem som egentligen bor i Stefan Löfven.

I lokaltidningen Dala-Demokraten har Gustaf Norén berättat varför han ställer upp i kyrkovalet till hösten: "Jag vill inte stå vid sidan om som många gör och bara klaga". Att vara med i föreningslivet är en del av att bo i Borlänge, menar han.
– Det är en kultur här, man är engagerad i politiken, inom kyrkan, fackligt eller i någon förening, säger han under en lunchpaus mellan lektioner.

När Borlänge utnämndes i arkitektuppropet till Sveriges fulaste stad för ett par år sedan ilskande Gustaf Norén till. Han blir fortfarande irriterad när det kommer upp.
– Det här är en stad som är uppbyggd av arbetarrörelsen. Ett bibliotek eller en skola handlar inte om själva byggnaden, men det är alltid ytan som bedöms. Det är något som kommer från en borgerlig kultur, jag hör det både från vänster och till höger. Det är ständigt de svaga grupperna som hånas och skrattas åt. De fattiga ska slåss mot de fattiga och de rika står bredvid och nästan bettar på dem.

Jag har med åren blivit inspirerad av människor i min omgivning, däribland de ofta bespottade kyrktanterna

Att det blev just kyrkofullmäktige i Stora Tuna och Torsångs pastorat som han vill göra skillnad är inte ett val han har gjort, förklarar han.
– För mig handlar det om något djupare, att jag förvaltar mitt arv och den kultur jag vuxit upp i. Då blir det väldigt naturligt för mig att jobba i skolan, att engagera mig politiskt och i kyrkan. Jag har med åren blivit inspirerad av människor i min omgivning, däribland de ofta bespottade kyrktanterna. De anses ofta lite töntiga, moraliska, de passar inte in i en värld där allt och alla måste säljas och paketeras.

Kyrkovalet, som i år äger rum den 19 september, skiljer sig från valen till riksdag, kommun och regioner. Inte alla riksdagspartier deltar och Moderaterna kallar sig till exempel för Borgerligt alternativ, det går också att rösta på partipolitiskt obundna alternativ.

Nästan sex miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan, ändå är långt ifrån många insatta i varför vi har kyrkoval trots att kyrkan formellt skiljdes från staten för tjugo år sedan.
Gustaf Norén förklarar att kyrkan och politiken har olika roller, men att de behöver samarbeta och nämner ett exempel ur Bibeln.
– När Saul tar en predikan straffas han för att han tar prästens roll. Så funkar det fortfarande, kyrkoherden har en uppgift och politiken en annan inom kyrkan. Det är också en arbetsplats som ska fungera i ett samhälle.

Kyrkan ska vara en motkraft till det rådande samhällsklimatet, tycker Gustaf Norén. Tar man bort politiken kastar den fria marknaden sig in på en sekund, säger han.
– Då får du lite Hollywood-yoga, och blir påpackad olika kurser, som att man väljer från en religionsmeny kopplad till köp och sälj.

Kyrkan ska vara den lyssnande kraften

Han vill istället att Svenska kyrkan ska vara en vägledare för människor när det uppstår andliga problem, och det gör det ständigt i folks vardag, menar Gustaf Norén.
– Kyrkan ska vara den lyssnande kraften. Det finns en miljöförstöring i världen som är mental. Man är väldigt fokuserad på det materiella, som vad man stoppar i sig och om det är ekologiskt eller inte. Men man bryr sig inte om vad man stoppar i sig andligt.

Särskilt uppeldad blir han när han talar om all reklam som vi ständigt exponeras för.
– Det enda syftet med reklam är att du ska känna dig mindre nöjd med ditt liv. Om jag skulle säga till dig: "Jonna, du är jättebra, du är perfekt", då skulle jag vara en jättedålig försäljare, men jag skulle vara bra för ditt sinne. Kyrkans roll är att säga sånt, och vara en motvikt till samhället i övrigt.

Jag tycker den här utvecklingen med sociala medier och att politiken styrs av influencers är farlig.

På Svenska kyrkans hemsida går det att läsa protokollen från Borlänge kyrkofullmäktiges sammankomster. På det senaste mötet fattades ett beslut om att påbörja renoveringen av Hagakyrkan. Kanske inte direkt rock'n'roll-politik, men det håller inte Gustaf Norén med om.
–Jag kan inte komma på en viktigare politisk fråga just nu för mig än renoveringen av Hagakyrkan. Politik för mig handlar om lokala frågor, om de små detaljerna. Jag tycker den här utvecklingen med sociala medier och att politiken styrs av influencers är farlig.

– Jag skulle säga att vi bör få tillbaka en kultur där vi värderar vishet, eftertanke och lugn. Nästa gång du är med i ett Twitter-bråk ska du fråga mormor vad hon tycker om det. ”Vad är Twitter?”, kanske hon säger då. Just det, lyssna på mormor och återgå sen till ditt eget liv.

Han citerar återigen ur Bibeln.
– Bygg inte ditt hus på sanden, bygg ditt hus på en klippa. För när stormen kommer då kommer ditt hus att försvinna. Du måste ha djupare värderingar och andliga rötter för att stå stadigt.
Tror du mest på Gud eller på Stefan Löfven?
– Du vet väl vem som bor i Stefan Löfven?
Nej, berätta.
– Du vet väl att Gud skapade Stefan? Jag tror ju på båda, men jag vet att den ena skapade den andra och inte den andra den ena, säger han och jag kan ana ett leende på andra sidan luren.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.