Ni hade rätt om Simon Bank – men han sa inte så

Ett klargörande: AIK:s herrlag spelar inte tjejfotboll.

Så schysst spelar de inte.

Så många mål gör de inte.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Malmö FF

I helgen avslöjades Simon Banks hyckleri.

Den prisade sportjournalisten kuskar runt på herr- och dammästerskap som om han inte gör skillnad på dem. Han kritiserar reaktionära förbund som snedfördelar resurser och blundar för orättvisor.

Men i söndagens sändning visade Bank sitt rätta jag när han inför AIK-Malmö klankade ner på Gnagets tidigare så defensiva och bevakande taktik.

– Det AIK som vi såg i fjol spelade tjejfotboll, som man kallar det.

Arga mejl rasade in. Folk reagerade på Twitter. De skrev till oss kollegor på Sportbladet om hånet – skulle försiktig vara synonymt med tjej?

De skulle haft rätt om det inte vore för en förmildrande omständighet. Simon sa ”shapefotboll”.

Shape.

Glosan som definierade AIK:s tidigare idé om att hålla formen.

Drygt fyra mål per match

Man kan skratta åt reaktionerna. Det har jag gjort i tre dagar nu. Men låt oss säga att Bank hade sagt tjejfotboll om AIK-herrarnas 2019. Hade det varit träffande?

Svaret är nej.

Jag ska motivera, men först en gardering:

Det är sällan intressant att jämföra en liga med en annan, oavsett spelarnas kön. Parametrarna är för många och slutsatserna för vaga. Jag har njutit mer av streckstrider i elitettan än ett Old Firm i Glasgow, jag har mått bättre av en såsig 1–1-kamp i solgasset i Borås än på ett centraleuropeiskt toppmöte, för upplevelsen är primär och statistiken kommer därefter. Det är självklart. Den som haft tråkigt på en arena omvänds inte av att en jeppe efteråt håller upp skottstatistiken och spelarnas marknadsvärden.

Men okej. Till saken.

I damallsvenskans första omgång gjordes tjugosex mål på sex matcher, alltså drygt fyra per match. Ändå såg vi få utklassningar. 3–2 till Piteå mot Umeå, 3–2 mot Uppsala mot Djurgården, 3–3 mellan Kif Örebro och Eskilstuna United.

I herrallsvenskans första omgång snittade matcherna två mål och sex lag nollades.

Tendensen är likadan över tid. 2018 och 2019 var damallsvenskan målrikare än herrallsvenskan.

”Tjejer, tjejer, lugna er”

För regelöverträdelser är skillnaden ännu större.

På damsidan snittar en ligamatch 1,5 gult kort medan de röda räknas i ett fåtal per säsong för hela serien (elva 2018, sex 2019).

Herrarna?

De är dubbelt så varnade, dubbelt så utvisade.

Siffrorna bekräftar en global trend som kloka hjärnor har försökt förstå i flera år. I The Athletic hävdas att brutalt spel förekommer överallt, men att domarna har mer överseende med kvinnornas överfall.

”’Hon menade det inte’ och ’tjejer, tjejer, lugna er’ är två saker som The Athletic har fått berättat ofta hörs från domare när en ful tackling delats ut”, står i texten, som också påstår att kvinnor oftare visas ut för snack än för fällningar.

Jag frågar stjärndomaren Pernilla Larsson om saken. Hon älskar statistik och har förgäves försökt ta reda på vilka överträdelser som bestraffas: är det så att herrspelare klagar sig till fler varningar?

Här ser du alla matcher i damallsvenskan – i Sportbladet Play.

Då kan du testa damallsvenskan

– I Sverige markerar vi aldrig i efterhand vad vi har varnat för – medan man i Fifa och Uefa alltid måste återge orsaken. Det hade varit nyttigt för lagen att se hur många kort man drar på sig för tjôt. Personligen tror jag att en del av nyckeln ligger där, säger hon.

Plus att herrar är större, snabbare och starkare. Därför kommer de närmare varandra och kampsituationerna blir fler.

Mellan Varberg och Falkenberg dömdes 39 frisparkar i helgen. I damallsvenskan förs ingen sådan statistik längre, men när Pernilla Larsson dyker ner i en gammal match på måfå finner hon 11 frisparkar i den.

– Herrar tar fler risker och spelar på ett annat sätt, medan damerna tenderar att spela mer tekniskt, säger Pernilla Larsson.

Det går inte att skriva en sån här text utan att få oönskade poänger påklistrade. Men allt jag vill ha sagt är att detaljer skiljer sig åt mellan herr- och damallsvenskan, precis som det gör mellan spanska och tyska ligan.

Ingen slår ut någon annan, ingen är bättre eller sämre, det faller helt på den egna smaken. Man får till och med vara så gränslös att man hejar på olika lag i olika serier.

Men för att summera:

Om du gillar närkamper och hårda tag kan herrallsvenskan vara något för dig.

Vill du ha färre avblåsningar, mer teknik och lite fler mål kan du testa damallsvenskan.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.