Mejla

Petra Thorén

Thorén: Det kändes faktiskt lite absurt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Om Linn Svahn ville avdramatisera och tona ner sig själv inför VM-premiären blev effekten den motsatta.

Linn Svahn struntar sannolikt i vilket.

Hon vann sin match.

Det enda vi bryr oss om är att hon vinner igen på torsdag.

Vad var det vi fick vara med om egentligen? Situationen känns fortsatt högst märklig när vi svänger ut från skidlandslagets hotell.

Framför oss på de smala gatorna i Oberstdorf går Linn Svahn i lagkamraternas sällskap mot ett nytt covid-test. Lagets scoutledare Björn Sandström visar vägen mot testcentrat.

21-åriga Linn studsar med lätta steg. Sannolikt väldigt nöjd med den nyss genomförda pressträffen.

Hon sa i grunden ingenting. Linn Svahn stod framför medias coronasäkra mikrofronstativ på terrassen utanför det ståtliga alphotellet och svarade fåordigt. Nonsenssvar. Hon kunde lika gärna mumlat i munskyddet.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Scenerna hon bjöd på efter varje genomförd intervju var mer talande.

Linn Svahn knöt näven i segergester, studsade likt en boxare på väg in i ringen från intervjupositionerna och gjorde high five med tränarna. Hon kastade sig på de varma solstolarna och bubblade högt. Sen tillbaka till nästa journalist och en ny krystad stund.

Vi som hade uppskattat en seriös, grundlig analys till våra läsare om hur världens främsta sprintåkare ser på utmaningarna i modden nedför backen in mot upploppet så här ett par dagar före den stora guldchansen stod kvar. Aningen förnedrande och stumma. Inte för det hon inte sa, men för det hon gjorde. Det kändes faktiskt lite absurt.

Förebilden Petter Northug

Men Linn Svahn gick sin egen match. Vinnare gör ofta det. Hon har gjort det tidigare och om guldet är i hennes stabila händer på torsdag köper vi det även om det kändes barnsligt.

Den här dagen handlade det om att hålla nere svarens längd och segern blev klar när frågorna tystnade innan presschefen Lukas Johansson ropade ”skifte”. Han hade uppmanat henne på förmiddagen att svara kortfattat, då intresset för Linn Svahn är omfattande, och sprintspecialisten antog utmaningen, hittade sin tävling och sitt eget sätt att förhålla sig till anspänningen som ett favoritskap medför.

Svårt att säga om hon var nervös, men ett mått av höjd anspänning hade sannolikt börjat kapsla in Linn Svahn mot ett närseende och fokus som krävs för att leverera när livets hittills främsta sportsliga utmaning finns på andra sidan tröskeln.

Den unga kvinnan (hon är faktiskt bara 21) som gärna nappar på ett norskt utspel och agerar känslomässigt när vinnarskallen slår, på oavsett om lagkamrater eller konkurrenter står i vägen, vägrade att svälja journalisternas agn. Hon har redan skapat debatt i Norge, nu valde hon att inte elda mer.

Vi har sett det tidigare hos många framgångsrika idrottsstjärnor och förebilden Petter Northug gillar säkert approachen.

Efter några såsiga dagar i vårvärmen i Oberstdorf börjar det brännas rejält. Och inte bara mot våra kinder. På torsdag väntar VM-sprint, Sveriges största guldchans i det här mästerskapet.

Linn Svahns genombrott är sensationellt. Skidåkaren har efter motgångarna under gymnasieåren fått en utväxling som är historisk. Hon slog igenom ifjol utan att tillhöra A-landslaget, har vunnit de klassiska sprintlopp hon ställt upp i den här vintern i världscupen.

Hur Linn Svahn ser på utmaningen i VM-premiären vet vi inte.

Hennes beteende väckte ännu en gång uppmärksamhet, men gav inga svar.

Grattis till segern, Linn.

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE