Mejla

Per Bjurman

Då kommer NHL framstå som ondskans tondöva imperium

Publicerad:
Uppdaterad:
St Louis lyfte Stanley cup-bucklan 2019 – kommer något lag få göra det 2020?
Foto: Michael Dwyer / TT
St Louis lyfte Stanley cup-bucklan 2019 – kommer något lag få göra det 2020?

NEW YORK. Det vore förstås fantastiskt om vi fick uppleva blixtrande Stanley Cup-action i år också.

Bara det inte sker på bekostnad av vanliga amerikaners redan begränsade möjligheter att bli testade för covid-19.

Vi närmar oss till sist ett beslut om hur NHL tänker göra med sin rumphuggna säsong, låter det som. På onsdag väntas ligan och spelarfacket presentera åtminstone ett preliminärt förslag på hur grundserien – som på grund av den då skenande pandemin tvärnitade tolfte mars – ska avslutas och Stanley Cup-slutspelet påbörjas.

Alla detaljer är inte kända, eller ens fastställda, men samstämmiga mediarapporter gör gällande att man avser att någon gång i juli samla 24 av de 31 lagen på noggrant utvalda orter där smittspridningen hittills varit någorlunda hanterbar (här i New York lär de sålunda inte behöva spola ny is…).

Känns nästan lite fånigt att bli uppspelt ...

Sedan får de lag som fortfarande var indragna i streckstriden troligen inleda med någon form av för-playoff – som komplicerat nog bland annat ska baseras på vinstprocent från den redan färdigspelade delen av grundserien. Och så blir det ett vanligt slutspel, med de sexton bästa lagen, i augusti.

Sett till hur många viktigare aspekter det egentligen finns på den här världskrisen känns det nästan lite fånigt att bli uppspelt över hoppet om att det kan komma att spelas hockey igen, men alla har sina preferenser och prioriteringar i livet och det råkar vara ett faktum att årets höjdpunkt för min del alltid består av den sanslösa playoff-action som exploderar under två intensiva vårmånader.

Så – här är ändå en uppspelt krönikör.

Foto: Frank Franklin II / TT
Ett utökat slutspel öppnar upp för Henrik Lundqvists New York Rangers.

Jo, mycket av attraktionen bor i den elektriskt förtätade stämning febriga, förväntansfulla fans alstrar i de fullsatta ladorna under de stora, avgörande kvällarna och utan publik på läktarna blir det givetvis inte samma sak. Vi kommer att få se hockeyversionen av det Simon Bank beskrev som barkbrödsfotboll efter Bundesliga-comebacken i helgen.

Men som Johanna Frändén konstaterade dagen därpå är nånting bättre än ingenting och efter en hel vår av just ingenting tänker åtminstone jag vara nöjd med knappt synbara siluetter av the real thing.

Dock:

Det finns en riktigt komplicerad ekvation ligan måste lösa för att detta provisorium till säsongsavslutning ska gå att genomföra och alls kännas okej.

Får inte ske på vanliga invånares bekostnad

Man har gjort klart att alla inblandade – spelare, ledare, domare, ismaskinister, eventuella mediarepresentanter, gubbarna i speaker-båset – inte bara kommer att isoleras i regelrätta ”bubblor”, med mycket begränsad fysisk kontakt med omvärlden, utan också ska testas dagligen. Det är förstås helt nödvändigt, men det får inte ske på bekostnad av möjligheterna för vanliga invånare i de städer NHL tänker ockupera att bli testade. På åtskilliga håll har det nämligen, vad än som påstås från politiskt håll, varit påfallande svårt att få covid-tester utförda och om en skrälldus idrottsstjärnor med entourage plötsligt seglar in och får näsorna svabbade på daglig basis medan andra som behöver veta tvingas leva i ovisshet om huruvida de bär på smittan eller inte kommer NHL framstå som ondskans tondöva imperium.

Dessbättre ger ligaledningen signaler om att man förstått att detta dilemma existerar och måste lösas. 

I så fall: Hurra för Stanley Cup-hockey!

Reporter: Per Bjurman

Publicerad: