Corona urskuldar inte antiziganism

När ska Europas romer slippa hatet?

Europas romer har fått det allt svårare under coronapandemin.

I dag är det internationella Romadagen. Den 8 april 1971 – för 50 år sedan – hölls den första internationella Romakongressen. Då antogs den romska flaggan liksom den romska nationalsången.

Sex miljoner, så stor är Europas romska befolkning. Hade det inte varit för århundraden av förtryck, slaveri och fördrivning – hade det kunnat se väldigt annorlunda ut.

För att inte tala om förintelsen under andra världskriget – Porajmos på romani – då upp till en halv miljon romer mördades.

Inget eget land

Europas romer hade kunnat ha 14 platser i Europaparlamentet – om de haft ett eget land.

Men så är det inte. I stället är de Europas mest utsatta minoritet, utan politiskt inflytande. I länder som Rumänien och Bulgarien är arbetslösheten bland romer skyhög och fattigdomen på nivåer som annars syns i utvecklingsländer.

Även Sverige har en roll i diskrimineringen av romer.

Inte bara när svenska myndigheter har rivit upp tältläger för EU-migranter under senare år.

Corona får inte bli ännu en ursäkt för hat.

Tack vare Katarina Taikons viktiga barnböcker om Katitzi har generationer svenskar lärt sig om folkgruppens utsatta situation. Tillsammans med systern Rosa Taikon kamp drev hon en kamp för romers skolgång, bostads- och livssituation som inte går att underskatta.

Och visst har det blivit bättre. Men många av Sveriges 30 000 romer lever än i dag med diskriminering i vardagen.

I en studie om romers arbetsliv svarar hälften att de inte berättar om sin romska identitet av rädsla. Som en kvinna berättar:

"Jag berättade att jag är rom på ett arbete och det var helt annorlunda dagen efter. Kollegan hade sagt till mina vårdtagare att jag var zigenare och ’akta er för henne!’. Efter det är jag försiktig med att berätta."

Med pandemin som ursäkt

Varför inte mer görs för att förverkliga det samhälle som systrarna Taikon stred för är en gåta. Det är en skam att diskrimineringen av romer fortfarande accepteras i Sverige.

Särskilt allvarligt är trenden som Amnesty nu varnar för, om hur coronapandemin sedan förra våren försvårat livet för Europas romer.

Som i Slovakien där hela bosättningar satts i tvångskarantän, vaktade av militären. Eller i Bulgarien där 50 000 romer isolerats med stor matbrist som följd.

Historien har visat vad kriser gör med samhällen, hur lätt det är att sparka på dem som redan ligger ned. Men när Europas romer återigen blir måltavlor måste vi reagera.

Corona får inte bli ännu en ursäkt för hat.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    8 april 2021

    Tack för en bra chatt!

    Ha en fortsatt bra dag så hörs vi snart igen!

  • Lina Stenberg
    8 april 2021

    Hej Gregor,

    Jo jag har varit i Rumänien och Moldavien och i flera andra länder flera gånger (har tom bott i ett av dessa länder) och sett hur romer har det.

    Att det skulle röra sig om lyx är det största och mest destruktiva myten som finns.

    Livet för romer i de här länderna är, som jag också skriver i ledartexten, i nivå med människor i utvecklingsländer.

    De lever ofta på nåder på en bit mark som övriga samhället vill ha, ofta utan elektricitet och draget vatten. Ofta i plåtskjul, ofta i yttersta misär.

    Arbetslösheten är hög och många barn går inte i skolan. Och hungern är ofta stor.

    Vi måste sluta reproducera osanningar om hur romer lever i lyx.

  • 8 april 2021

    Nu har man återigen tagit fram offerkoftan. Alltid synd om romer. Har du någon gång sett romer (som bor i Sverige) behöva tigga? De som tigger i Sverige är som du skriver från Rumänien och Bulgarien. Har du varit i Rumänien tex och sett hur många av dessa tiggare bor?? Jag har och jag kan tala om för dig att många av de lever i större lyx än vad du och jag någonsin kommer att göra! Trots att de tigger i Sverige. Detta är en livstil också de har! De har även sina traditioner som i vanliga fall inte accepteras i dagens nya liberala/ feminina samhällen. Berätta gärna om det också!

    Gregor
  • Lina Stenberg
    8 april 2021

    Hej Erik,

    Fast detta är inte sant. Europas länder har varit väldigt bra på att utestänga romer under århundraden. Att "dom står utanför" beror på detta och det arv av diskriminering som lever kvar.

  • 8 april 2021

    Många romer har själva valt att leva utanför samhällets ramar i flera hundratals år, runt om i Europa och med ett tveksamt sätt att försörja sig på, en livstil som dom många ggr själva har valt.. Är det då konstigt att dom står "utanför"?

    Erik