Framtidens strid handlar om el - också

Pengarna, välfärden, klimatet – allt ingår i spelet om elen

Slaget om framtidens elmarknad har bara börjat.

Det handlar om pengar.

Om välfärden.

Och om klimatet.

Följ ämnen

Elektricitet, eller el som vi säger nästan jämt, har plötsligt blivit ett samtalsämne. I stället för att prata om senaste tv-serien pratar folk el. Makalöst.

Skälet är inte bara skenande elpriser med nya toppnoteringar. Utan det beror framför allt på framtiden. El är framtid.

Elen och klimatet. El kan produceras på alla möjliga sätt. Men framtidens el ska produceras klimatsmart. Det betyder vatten-, sol- och vindkraftsbaserad el.

Vissa inkluderar även kärnkraften. Andra är totala motståndare till det.

2045 beräknas Sverige enligt vissa beräkningar behöva 60 procent mer el än i dag, 200 terawattimmar i stället för omkring 130.

Den ska produceras utan fossila bränslen. Klimatsmart helt enkelt.

Men många tycker att vindkraft är fult, de vill inte ha de stora möllorna där de bor. Oenigheten om kärnkraften har vi redan varit inne på.

På pappret är alla överens. Men i praktiken ryms ett oändligt antal slagsmål under rubriken elen och klimatet.

Elen och pengarna. Det finns massor av pengar att tjäna på klimatomställningen.

Det har till exempel Ikea fattat, som säljer solpaneler och ser till att de monteras på landets villor. Överskottet kan villaägaren sälja.

Andra som fattat att det finns pengar att hämta är exempelvis Northwolt i Skellefteå som bygger en stor batterifabrik. Innovatörer och entreprenörer har fattat att i den här sektorn kan man hämta framtida vinster.

Men allt är inte guld som glimmar. Nyligen slog elpriserna i södra Sverige rekord.

Förklaringen är att priset på europeiska utsläppsrätter skjutit i höjden. Alltså har dansk och polsk el som produceras av kol gått upp kraftigt. Efterfrågan på fin vattenkraft från bland annat Sverige har ökat – liksom priserna.

Att konsumentpriserna på elen skulle ligga kvar på den låga nivå det gjort under senare tid är det ingen som tror. Det kommer att bli dyrare. Konsumenterna kommer inte bara slåss för leveranssäkerhet. Utan också för bästa möjliga pris.

En laddsladd till en Tesla.

Elen och välfärden. Förr i tiden hade folk kallt inomhus för att spara på den dyra energin. Dit vill väldigt få komma tillbaka.

Men slagsmålet om den tillgängliga elen kommer att ställa nya krav på konsumenterna. Vi kan inte köra på i gamla hjulspår.

Redan nu försöker elbolag genom ett nytt sätt att beräkna priset på elabonnemanget. Syftet är att sprida förbrukningen över dygnet, alltså även till natten, för att undvika belastningstoppar.

Men framtidens el kommer inte bara att innehålla strider. Utan en rad svårbemästrade problem.

Ett av dem är hur man magasinerar el. Produktionen vid vatten- och kärnkraft kan ökas eller minskas efter behov. Elproduktion av vind och sol görs däremot då det blåser och solen skiner. Den bör alltså kunna sparas på ett bra sätt för att kunna användas när behov uppstår.

El ska i framtiden användas på områden där den traditionellt sällan brukats, exempelvis transporter. En renare, grönare värld är sikte.

Men utvecklingen kommer inte att sköta sig själv.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.