Bergqvist om Lindh: "Vill se att det vänt"

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-06-28

Förbundskaptenen Kajsa Bergqvist vill se mer från de ännu ej uttagna friidrottarna.

Den svenska truppen till friidrotts-VM i Eugene börjar ta form. Tre namn som ännu inte tagits ut är Kim Amb, Michaela Meijer och Lovisa Lindh.

– Hon kommer från två tunga lopp så jag vill se att det har vänt för henne, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist om Lindh.

800-meterslöparen Lovisa Lindhs vara eller icke vara i det svenska landslaget har varit en följetong under en längre tid. På en presskonferens inför torsdagens Diamond League-gala i Stockholm uttalade sig förbundskaptenen Kajsa Bergqvist om dels Lindhs, men även stavhopparen Michaela Meijers och spjutkastaren Kim Ambs, VM-chanser.

– Jag vill se att de är på rätt väg mot VM-form och det tycker de själva också, säger Kajsa Bergqvist till TT.

Angående Lindh, som inte togs ut till OS i Tokyo av Sveriges olympiska kommitté, SOK, trots att hon hade tillräckligt bra rankningspoäng att bli inbjuden och fortsatt är topp 20 på världsrankingen, säger Bergqvist följande:

– Lovisa är uttagningsbar utifrån att hon har klarat kvalgränsen. Men hon kommer från två tunga lopp så jag vill se att det har vänt för henne. Det får vi se på torsdag. Hon känner likadant själv. Att springa på 2.04–2.05 som det varit på sistone är ingen nivå hon vill ligga på inför ett VM. Jag tror hon kommer greja det på torsdag.

Riktade svidande kritik mot SOK

Lindh var högst kritisk till OS-petningen och kritiserade SOK hårt. Bland annat skrev hon på Instagram att hon ”skämdes”, att det var ett ”pinsamt beteende” och att hon ”kände sig förrådd av sin egen kommitté”.

TT: Blir det en extra press på dessa tre att prestera nu?

– Elitidrott är att prestera under press men det är klart att detta blir lite extra. Sedan har alla tävlat flera gånger och har haft chansen att visa upp sig tidigare, säger Kajsa Bergqvist.

Hoppas på två till fyra medaljer

Hon berättar att hon vill att hennes aktiva är ”i fas”, ”skadefria” och har ”en formkurva och en plan för att prestera” för att de ska få chansen att åka till VM.

Den slutgiltiga truppen planerar Bergqvist att ha färdig i helgen, och menar att det är realistiskt att hoppas på mellan två och fyra svenska medaljer.

– Då har vi gjort väldigt bra ifrån oss och de aktiva har verkligen överpresterat.