Värm ditt vatten – med hjälp av solen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-11

Så sparar du pengar och miljö

Sitter du i ett hus med dyra uppvärmningskostnader?

Genom att ta tillvara på solens strålar kan du spara både pengar och miljön.

Hus med solfångare.

För dig som bor i ett hus med direktverkande-el kan ett sätt att spara pengar och miljö vara att sätta en solfångare på taket. Med hjälp av en solfångare kan du nämligen spara pengar på ditt varmvatten.

– Solfångaren kopplas till en varmvattenberedare så att den inte behöver drivas med lika mycket el, säger Marie Claesson på Energimyndigheten.

Dyrt att byta ut allt

Problemet för de som bor i hus med direktverkande-el är ofta att det blir väldigt dyrt att byta ut hela systemet. För att investera i fjärrvärme eller värmepump behöver man nämligen ett vattenburet system.

– Eftersom man behöver byta ut alla radiatorer mot vattenburna blir det en hel del pengar, man brukar räkna på mellan 4-6000 kronor per element, säger Marie Claesson.

Bäst i söderläge

En solfångare placeras på husets tak. Det bästa är i söderläge eftersom det ger mest sol under dagen, berättar Claesson.

I en solfångaren omvandlas solens strålar till värme genom att solljuset får lysa på en matt svart yta. Värmen transporteras sedan vidare med hjälp av en vätska eller gas som cirkulerar och används för att värma upp hus eller ge varmvatten.

– Att använda sig av solen för att värma sitt varmvatten är miljövänligt och dessutom helt gratis, säger Claesson.

Halva förbrukningen

På grund av de långa dagarna under sommaren har Sverige lika stor solstålning som länderna kring medelhavet. Under vår och sommarmånaderna, april - september, ger solen 900-1000 kWh/kvadratmeter.

För en familj som vill använda en solfångare för att värma sitt varmvatten innebär det att solfångaren kan stå för nästan hälften av familjens årliga förbrukning av varmvatten enligt Energimyndigheten.

Följ ämnen i artikeln