Samsung Galaxy Watch – exakt så bra är den

Samsung släpper ny smartklocka

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2018-10-02

Tekniksajten Tek.no har genomfört ett grundligt test av nya Samsung Galaxy Watch.

Samsung släpper nu sin nya smartklocka, som går under namnet Galaxy Watch.

Tek.no:s experter har testat klockan, som är den bästa de har testat.

Samsung har i några år tillverkat smartklockor under sin Gear-serie, men byter nu ut namnet Gear mot Watch.

Redan vid första anblick ser man att den nya Samsung Galaxy Watch har ärvt mycket av utseende och egenskaper från Gear S3 Frontier.

Men utöver detta har Samsung gjort ett par förändringar som många nog har väntat på. Du får bland annat ett inbyggt eSIM och inte minst ett större batteri.

Större batteri

Om man lägger den nya Galaxy Watch bredvid Gear S3 Frontier, ser man att den nya klockan är något högre än den gamla. En av anledningarna är troligtvis det större batteriet som Galaxy alltså har fått.

Modellen i testet har det största batteriet på 472 mAh, men blir ganska mycket mindre om man väljer den mindre 42-millimetersmodellen.

Samsung hävdar att du ska kunna klämma ut omkring sju dagar ur den stora modellen vid enklare användning, och runt fyra om du använder den relativt hårt.

Galaxy Watch bredvid sin föregångare.

Testarna erfar att detta stämmer ganska väl överens med verkligheten. Med notiser och synkronisering påslagna, och skärmen i automatiskt läge, håller klockan gott och väl i fyra dagar.

När skärmen ställs in på att vara konstant påslagen blir situationen lite annorlunda, men det går fortfarande bra att använda klockan i ett par dagar utan att ladda.

Vilket kan vara bra. För även om laddsystemet är enkelt och ordnat vid bruk, tar det sin lilla tid innan klockan är fulladdad. Närmare bestämt två och en halv timme, om batteriet är helt uttömt när du börjar.

ESIM ger en skön frihet

Med eSIM kan man ringa utan att vara nära sin telefon.

En annan sak som är värd att lägga märke till med den nya Galaxy Watch-modellen är att den har ett inbyggt eSIM.

Det gör nämligen att du kan ringa eller använda mobilnätet på klockan utan att mobilen är i närheten.

För att komma i gång behöver du bara följa ett par enkla steg. Först öppnar du Galaxy Wearable-appen på mobilen, och går in på inställningar och mobilnät. Sedan är det bara att skanna in QR-koden som du tilldelas av din operatör. Resten läggs in automatiskt, och du behöver bara bekräfta att du vill börja använda inställningarna.

Nu kommer telefonen att börja använda 4G-nätet så fort klockan tappar kontakt med telefonen via bluetooth. Och kvaliteten på samtalen är långt ifrån så dålig som man skulle kunna tro, även om man ju måste prata med den via högtalare eller hörlurar.

Responsen från dem som testarna pratat med är att ljudet fungerar bra, och att det fångas upp relativt lite bakgrundsbrus.

Om du använder klockan med eSIM och mobilnätet gör du emellertid en kraftig nedskärning i batteritiden. Men du ska fortfarande kunna gå minst 18 timmar innan du behöver besöka laddaren.

I praktiken är man kanske inte borta från mobilen så länge åt gången. Men att ha möjlighet att ringa om man har glömt mobilen hemma medan man är nere på mataffären, gör att man kan vara villig att offra lite batteritid då och då.

Bättre pulsmätare

Pulsmätaren är något förändrad, till det bättre.

Om man tittar under Gear S3 och Galaxy Watch, ser man att det har blivit några förändringar, där bland annat pulsmätaren sitter. Den buktar nu ut i en liten cirkel, och resultaten av ändringen bär goda frukter.

Tidigare har pulsmätaren nämligen varit något osäker när man tränar och svetten rinner. Då har man varit tvungen att spänna åt armbandet för att den ska mäta ordentligt.

Med Galaxy Watch är pulsmätaren bättre när det kommer till just detta. Även när armbandet inte satt helt tätt mot handleden hade den inga problem med att mäta pulsen under testet.

Behåller funktionsringen

Den uppdaterade funktionsringen uppskattas av den norska testgruppen.

En av sakerna testarna verkligen uppskattade med Gear S3 Frontier var funktionsringen. Den gör att klockan är en av de enklaste att navigera med. Den här funktionen har tagits med till Galaxy Watch.

En uppenbar skillnad som syns med en gång är att taggarna på utsidan av ringen har blivit fler och mindre än på Gear S3.

Rent visuellt är detta en bättre lösning, men framför allt ger den ett bättre grepp när man ska ratta runt bland olika funktioner och menyer.

När man sitter torrt och varmt inomhus är inte skillnaden så stor, men är man är ute och går i spöregnet, så utgör det faktiskt en betydande skillnad.

Samma starka skärm

Galaxy Watch till vänster, Gear S3 Frontier till höger.

En annan sak som är lätt att tycka om är skärmen. Den förs vidare från Gear S3 och är på 1,3 tum om man väljer den stora modellen, och 1,2 tum om man hellre vill ha den mindre varianten.

Den här OLED-skärmen har samma upplösning oavsett om du väljer den ena eller andra storleken, så rent teoretiskt är den lilla modellen något skarpare att se på. Men i praktiken är även den stora väldigt behaglig och skarp, och samtidigt klarar de sig bra även utomhus i solsken.

Till klockan följer ett gäng klockfronter med, bland annat en variant som markerar eventuella möten i kalendern i skärmens ytterkant.

Skulle du önska ett lite mer spänstigt uttryck, eller en specifik front, kan du troligtvis hitta vad du söker i Galaxy Wearable-appen på mobilen. Här kan du hitta flera kategorier med fronter, både gratis och de du måste betala för.

Bixby förlorar mot Siri

En smartklocka är ofta en förlängning av din mobil, och här gör Galaxy Watch bra ifrån sig – Tek.no testade både med en Samsung Galaxy S9+ och en P20 från Huawei – och båda fungerade prima.

Men du ska också kunna prata med klockan för att ge kommandon som att kolla vädret, ställa väckarklockan eller kolla vilket datum det är.

Samsung håller fast vid sin egen röstassistent Bixby, men systemet ligger en bra bit efter konkurrenterna Google Assistent och Siri.

Till att börja med måste du prata engelska med Bixby, som dessutom tycks vara lite lomhörd. En av testarna som kommunicerar bra med både Siri och Google Assistent, lyckas inte alltid göra sig förstådd hos Bixby.

Armbandet är lätt att byta ut.

Den är inte heller lika smart och intuitiv att använda, du får ofta till svar att den inte kan hjälpa dig, eller att du måste ladda ner en app.

När testarna frågar om den kan visa vägen till närmsta tågstation, får de till svar att de måste ladda ner appen – utan att klockan säger något om vilken app det eventuellt skulle vara.

Tek.no:s testgrupp tycker att man åtminstone hade kunnat lägga till Google Assistent som ett alternativ.

Vattentät och robust

Rent designmässigt är det inte mycket som skiljer Galaxy Watch 46mm från Gear S3 Frontier, bortsett från funktionsringen.

Den nya modellen har fått en silverfärgad boett, som avslöjar att det är just en 46mm. Väljer du den mindre modellen får du välja mellan svart och roséguld.

Klockan är vattentät, och ska vara trycktestad ned till fem atmosfärers tryck, eller 40 meters djup. Det innebär ingalunda att det är någon dykarklocka, men det inger en viss trygghet i att du kan utan problem ta en simtur med klockan på armen.

Du kan fortfarande byta ut armbandet, genom att enkelt knäppa av remmarna, och det nya gummiarmbandet som följer med Galaxy Watch är mjukare och behagligare att ha på sig än den som följer med Gear S3 Frontier.

Sammanfattning

Klockan tar upp en hel del plats på armen, men finns även i en mindre modell.

Samsung har de senaste åren varit väldigt duktiga på att göra smartklockor, och Galaxy Watch får med sig de bästa egenskaperna från Gear S3 Frontier, som den geniala funktionsringen och höga användarvänligheten.

Utöver detta får du nu två saker som testarna tycker gör stor skillnad. Bättre batteri och inte minst eSIM-stöd.

Det innebär i praktiken att du får en ny utgåva som gott och väl håller i fyra dagar med relativt hårt bruk, samt att du kan ringa eller använda klockan även om du råkar glömma mobilen hemma.

Samtidigt får du en bättre pulsmätare, så nu återstår det egentligen bara att få ordning på Bixby, så att man har en välfungerande röststyrning, innan toppbetyget är ett faktum. I stället får klockan nöja sig med 9,5 av 10 möjliga poäng.

Allt som allt fortsätter Samsung på ett väl inslaget spår med den här nya klockan, och ändringarna är mer än tillräckligt för att väcka köplusten hos testgruppen. Enligt dem är detta något av det allra bästa du kan välja just nu.

Testet publicerades först på tekniksajten Tek.no.

Fördelar:

  • Ännu bättre batteritid än Gear S3
  • Inbyggt eSIM – låter dig ringa utan att mobilen är ansluten
  • Lätt att använda
  • Robust
  • Bra pulsmätare
  • Bra skärm
  • Funktionshjulet skiljer den från mängden
  • Standardarmband på 22 millimeter passar på klockan
  • Låter dig svara på meddelanden direkt från klockan

Saker att fundera över:

  • Bixby har en lång väg att gå innan den motsvarar Google Assistant och Siri
  • Det är en väldigt stor klocka
Black Friday 2019: Rea, erbjudanden och deals
online