White Monday – motpol till Black Friday

Black Friday ohållbart – rörelse vill stoppa nykonsumtion

Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2018-11-19

En konsumtionsstinn vecka ligger framför oss, men på sociala medier växer upprop mot shoppinghögtider som Black Friday.
I dag uppmärksammas White Monday för att öka cirkulär konsumtion.

I dag, den 19 november, infaller White Monday. Men till skillnad från många andra nyinstiftade högtidsdagar som Black Friday, Singles Day och Cyber Monday, handlar denna dag inte om att handla en massa nya saker.

White Monday lanserades första gången 2017. Initiativtagare till White Monday är Henning Gillberg på Repamera, i år arrangeras kampanjen tillsammans med Medveten Konsumtion.

Syftet med dagen är att öka medvetenheten om den klimatpåverkan som konsumtion av nytillverkade prylar bidrar med.

Initiativet stöds av bland andra WWF, Naturskyddsföreningen och över hundra företag och influencers. Ett villkor för att ett företag ska få delta i White Monday är att man avstår från Black Friday.

– White Monday är ett utmärkt tillfälle att informera om de negativa konsekvenser som den ökade konsumtionen kan leda till – dels i form av klimatutsläpp, dels allvarlig påverkan på djur och natur på jorden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

I stället för att köpa nytt, uppmanas människor att reparera, dela på, och köpa saker begagnat. Så kallad cirkulär konsumtion.

Rädsla att återvinna teknik

En av de som står bakom initiativet är teknikbloggaren Elin Häggberg.

– Det här handlar, tycker jag, om ett sätt att tänka, alltså att man försöker fundera: hur konsumerar vi och varför?

– Jag försöker hela tiden att förmedla att man ska göra väl övervägda inköp och inte köpa någonting för att det är billigt just nu eller att man får ett infall utan att man funderar behöver jag den här prylen, kan jag hitta den second hand och hur tar jag hand om de här prylarna så att de räcker längre, säger Elin Häggberg i AB Morgon.

Elin Häggberg är teknikexpert i AB Morgon och står bakom White Monday.

Hon menar att det är självklart för henne att ställa sig bakom initiativet, inte minst eftersom hon själv bloggar om teknik, som ofta köps nytt, samt består av många komponenter och kan kännas svårt att återvinna.

– Det är inte som att man kan bryta i sär en mobil själv och börja återvinna, utan det är ganska avancerade grejer, vilket göra att många känner en rädsla inför att återvinna teknik man lägger det i någon låda och koppas att det ska lösa sig av sig själv, säger Elin Häggberg i AB Morgon.

Fem tips: Så konsumerar du mer cirkulärt:

  1. Kartlägg behovet – är detta något du verkligen behöver?
  2. Gör prio-lista – minskar risken för impulsiva köp
  3. Gör din research – kolla upp att produkten är så bra som du tror, så undviker du att köpa något du sedan inte använder
  4. Kolla andrahandsmarknaden – ofta finns det du är ute efter att köpa begagnat, andras oövervägda köp kan bli ditt fynd
  5. Kolla upp företagets miljöpolicys – hur mycket klimatpåverkan bidrar det du tänkt köpa med?