Ninet och Nina räddar sälungar i nöd

Uppdaterad 2019-09-13 | Publicerad 2019-09-11

I juli hittades en övergiven sälunge på en strand i Trelleborg. Den låg flera dagar utan att mamman dök upp. Då larmades Ninet Dessner på KFV, katastrofhjälp för fåglar och vilt.

Hon och vännen Nina Prytz har vigt sitt liv åt att hjälpa vilda djur.

– Målet är att de ska klara sig själva. En säl som simmar iväg när vi släpper den är bästa belöningen, säger Ninet Dessner.

I en liten pool i utkanten av Skanör simmar en sälunge lekfullt omkring. Kuten, som sälungar kallas, hittades övergiven på Beddingestrand i juli. Trots att människor höll avstånd vågade inte mamman komma upp på stranden.

Till slut var situationen så akut att KFV Skåne sydväst, Katastrofhjälp för fåglar och vilt, larmades.

– Den var fem dagar gammal och hade legat länge själv på stranden. Han hade en inflammerad labb och hade antagligen blivit hackad på, säger Nina Prytz, frivillig medarbetare på KFV.

Blev attackerad av fåglar

I vanliga fall brukar sälungar som kommer till KFV ganska snabbt söka tröst hos skötarna, men denna sälunge har varit svår. Han traumatiserades av dagarna övergiven på stranden och angreppen från fåglar, förklarar Nina Prytz.

Därför är det nu en skön känsla när Nina kan mata ungen med sill – utan att den protesterar.

– Han är lite kontaktsökande. Det var han inte för två veckor sedan, säger Ninet Dessner, KFV Skåne sydvästs ordförande, när sälen rör sig mot henne i hägnet.

I början fick sälen matas med en sond. Nu sväljer den sillarna som Nina håller fram med lätthet. Men hon låter den jobba lite för det. Tanken är att sälen ska släppas ut i frihet i slutet på september. Då måste den klara sig själv.

– Veckorna innan ett djur ska släppas så gullar vi inte med dem. Vi ger bara mat och gör det som ska göras men låter dem vara, förklarar Nina Prytz.

”Mitt hjärta gick i kras”

KFV Skåne Sydväst är den enda ideella föreningar som har tillstånd att rehabilitera sälar.

– Det är hunddjur. Intelligensen är som en hund, förklarar Ninet Dessner.

Nina Prytz minns speciellt en sälunge som var sjuk. Hon kämpade för att få den frisk och var med den nästan dygnet runt. Trots att en sälexpert från Holland flögs in gick inte sälungens liv att rädda.

– Då gick mitt hjärta i kras. Jag var så förtvivlad. Jag hade engagerat mig så enormt, säger Nina Prytz.

Hon minns även en annan sälunge som stal hennes hjärta. Det var en liten hona som blev väldigt tillgiven. Nästan lite lat.

– Hon ville bli kliad och inte äta själv, förklarar Nina Prytz.

Nina Prytz bävade inför utsläppet av den sälungen. Men det gick på bästa sätt. Sälen tackade genom att simma ut i friheten.

– Hon tittade inte efter oss ens. Det är det bästa.

Födde upp grodyngel

KFV, Katastrofhjälp för fåglar och vilt, började först som en kommitté av engagerade människor med bland annat zoologen Jan-Åke Hillarp i spetsen. 1983 startade avdelningen Skåne sydväst i Skanör.

– Den första sälen hade vi 1988. Den hade sälvalpsjuka. Den klarade vi inte. Då åkte jag till Holland utbildade mig på sälsjukhuset där, säger Jan-Åke Hillarp.

Genom åren har KFV Skåne sydväst tagit hand om 50 knubbsälar, 10 gråsälar och en vikare.

Ninet Dessner blev medlem på 90-talet och vidareutbildade sig för att ha kompetens att ta hand om sälar. 1999 blev hon ordförande i föreningen.

Det stora djurintresset har hon haft sedan barnsben.

– Jag hade grodyngel och födde upp dem – till mammas förtvivlan. När de blev större hoppade de ut och torkade ihjäl, säger Ninet Dessner.

Söker fler volontärer

Hon var speciellt intresserad av fåglar och ville gärna ha en undulat. Föräldrarna var tveksam till detta. Men Ninet Dessner hittade en gammal bur som hon målade och gjorde fin. Som substitut för en riktig undulat satte hon en plastfågel i buren. Då gav föräldrarna med sig.

– Det var det som gjorde att de insåg att jag skulle ha en egen. Då var jag tio år, berättar hon.

Förutom sälar tar KFV Skåne sydväst emot skadade och sjuka fåglar, harar samt igelkottar. Verksamheten tar mycket tid och Ninet Dessner skulle gärna se att fler ville hjälpa till.

– Det vore bra med lite fler folk. Tror man att man har handlag med djur och vill göra en insats får man gärna höra av sig.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!