De minskar brotten i utsatt förort – med nattfotboll

Anton och Hamma samlar över hundra unga på lördagarna

Uppdaterad 2019-10-07 | Publicerad 2017-04-25

LINKÖPING. Skäggetorp är klassat som ett av Sveriges mest utsatta områden. Men det har blivit betydligt lugnare – av nattfotboll.

Ledare är Anton Juholt, 24, och Hamma Mohammedian, 29, som själva bor i området.

– Belöningen är att se glädjen i kidsens ögon, säger Hamma.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Varje lördag mellan klockan 21 och 24 är det dags: Då öppnas Skäggetorpshallen för alla som vill komma och spela fotboll. Ofta dyker hela 150 unga upp, mest killar men också en del tjejer.

Men själva sporten är egentligen inte huvudsaken.

– Fotbollen är ett verktyg för integration. Jag var själv förebild här i Skäggetorp på ett dåligt sätt när jag var yngre, nu vill jag vara det på ett bra sätt, säger Mohammed ”Hamma” Mohammedian.

– Det krävs ingen raketforskning för att förstå att ett område blir lugnare när de unga har någonstans att ta vägen på lördagskvällarna, säger Anton Juholt.

Brott minskat med hälften

Enligt polismyndigheten har brottsligheten i området minskat med ungefär hälften sedan mars 2015. Det var då nattfotbollen startade.

– Det betyder inte att de unga som kommer hit är kriminella. Och vi vill inte ta åt oss all ära. Det som minskat absolut mest är skadegörelse och det är sådant som händer när tonåringar inte har någonstans att vara, säger Anton Juholt.

De beskriver lördagskvällarna som fantastiska. I hallen surrar ett 20-tal olika språk. Tonåringar från Syrien, Bosnien, Kongo, Finland och massa andra olika länder delas in i lag och lär känna varandra. Ett tag var hela 80 ensamkommande flyktingbarn med.

Äldre ungdomar från området hjälper till som ledare.

Vad betyder ni för de unga, tror ni?

– Väldigt mycket tror jag. Frihet, att ha roligt. De känner att någon bryr sig. Det är så kul när vi hör någon längta till lördagen redan i början av veckan. Glädjen i kidsens ögon när vi börjar spela betyder allt, säger Hamma.

– När vi stängde på julafton fick vi mess: ”Va, är det ingen fotboll?” Och en gång kom en kille i pyjamas – han hade tvättdag men ville ändå komma, berättar Anton.

– När vi verkligen känner att vi lyckats är när de går hem härifrån med nya vänner.

Stökig tonårstid

Anton och Hamma är nära vänner men har också helt olika bakgrund. Anton beskriver sin uppväxt i Oskarshamn som trygg, utan några större bekymmer. Hamma kom till Sverige som 11-åring med sin familj, kurder med ursprung i Iran som flytt av politiska skäl.

– Det var som att komma till ett paradis. I början gick allt bra. Men i tonåren råkade jag ut för en olycka och halkade efter i skolan. Jag blev stökig och gjorde dåliga saker. Jag ville bli sedd och hörd, berättar Hamma.

– Nu som vuxen känner jag att jag vill ge tillbaka något till samhället, och göra mina föräldrar stolta.

Vill träna fler tjejer

Anton i sin tur har alltid varit engagerad mot sociala orättvisor. Bland annat har han jobbat med läxhjälp åt 70 barn och unga i just Skäggetorp.

– Det var då jag upptäckte hur segregerat det är här. Människor har så otroligt olika förutsättningar beroende på vilket område de kommer ifrån. Det är fruktansvärt orättvist. Jag tänkte genast: Vad kan jag göra?

Tidigare hade de en tid i hallen bara för tjejer, precis före fotbollstiden.

– Tyvärr blev vi av med den, men vi vill hitta en ny tid. Vi vill hemskt gärna få igång fler tjejer, säger Anton.

Den ideella föreningen bakom nattfotbollen heter FC Orten, och stöds av det nationella projektet Goodsport.