Ida började sälja sex som 17-åring

Uppdaterad 2020-02-03 | Publicerad 2018-09-17

Efter en våldtäkt började Ida som 17-åring sälja sex till äldre män.

Genom nätverket #Intedinhora har hon fått gemenskap – och driv till att förändra samhället.

– Jag träffade män på kvällarna. Det var unga killar, rika gubbar och familjefäder, säger hon.

Framför scenen i badhusparken i Östersund står elevernas finklädda familjer, släktingar och vänner. De håller upp plakat med bilder på små barn som spelar trummor på kastruller och badar i diskhon.

Klass efter klass springer ut. Många studenter har storslagna planer på framtiden: Resa, jobba, träffa nya människor.

I juniluften ligger en känsla av frihet.

Men 19-åriga Ida Wassholm har inte samma euforiska känsla som sina kursare. Hon mår dåligt och bär på en hemlighet.

– När jag var 17 år började jag sälja sex. Jag sökte mig till olika webbsidor där jag fick erbjudanden, säger hon.

Ätstörningar och ångest

Idag är Ida Wassholm 25 år gammal. Hon har lyckats ta sig ur sexhandeln och bor i Stockholm. När vi träffas för intervjun på ett kafé har hon kolsvart hår och silvriga örhängen med venussymbolen.

– Jag arbetar som socionom med våld i nära relationer. Jag blev färdigutbildad i juni i år, säger hon.

Ida föredrar vatten framför kaffe. Hon slår sig ner i en soffa, korsar ena benet över det andra och berättar att hon lider av posttraumatisk stressyndrom, till följd av det sexuella våld hon utsatts för.

Ångeststörningen gör att hon har svårt att hålla en tidsaxel när hon pratar om sitt liv.

– Jag växte upp i Åre, men flyttade till Östersund för att gå på musikgymnasium. Då fick jag ett eget boende, säger Ida och fortsätter:

– Rent praktiskt klarade jag av att bo själv i ung ålder, men inte psykiskt. Det mentala stödet fanns inte.

Ida Wassholm arbetar idag som socionom.

En bit in i ettan på gymnasiet kom ätstörningar och ångest som ett brev på posten. Samtidigt drack hon allt mer alkohol. Efter en våldtäkt utvecklade hon ett destruktivt sexuellt beteende.

– Jag hade sex jag inte ville ha.

Som ett självskadebeteende?

– Ja, men jag vet inte om jag är helt bekväm med det ordet. Jag tycker det är viktigare att prata om männen som utnyttjar unga utsatta kvinnor. Att bara fokusera på att dessa unga kvinnor tar sexuella risker i syfte att skada sig själva är att lägga skulden där den inte hör hemma.

Successivt ledde drickandet, måendet och ärren efter våldtäkten henne in i prostitution.

– Jag kunde byta sex mot mer alkohol eller få pengar för sex fast jag inte hade bett om det, säger Ida Wassholm.

Ida började sälja sex

I tvåan på gymnasiet sökte hon sig till webbsidor på internet. Där fick hon konkreta erbjudanden om att sälja sex, som hon accepterade.

– Jag träffade män på kvällarna. Det var unga killar, gamla rika gubbar och familjefäder. Alla möjliga, säger Ida Wassholm.

Hon insåg inte att det hon sysslade med var prostitution. Mer tänkte hon att det var frågan om en osund sexualitet. Men samtidigt kände Ida mycket skam över sitt beteende och berättade varken för familj eller vänner om vad hon gjorde.

– Efter studenten flyttade jag hem till mina föräldrar i Åre. Jag mådde riktigt dåligt. Prostitutionen fick ett abrupt slut då, säger hon.

På hemmaplan uppsökte Ida en psykolog. Hon berättade att hon inte mådde bra och hade problem med ätstörningar. Men att hon sålt sex, blivit våldtagen och bar på sexuella trauman behöll hon för sig själv.

– Jag hade en känsla av att det som hänt var mitt eget fel.

Ida berättade om prostitutionen

För fyra år sedan flyttade Ida till Stockholm för att börja plugga till socionom. I huvudstaden lärde hon känna nya människor, som hade andra perspektiv och infallsvinklar än hon var van vid.

– De var feministiskt engagerade. De hade en analys av samhället och patriarkatet, säger hon.

Ida kände sig trygg med sina nya kompisar. Hon fick hjälp att sätta ord på sina sexuella trauman. Och för drygt ett år sedan vågade hon för första gången berätta om prostitutionen.

– Jag började förstå att det är ojämna maktstrukturer när det gäller kön och klass som gör prostitution möjligt. Mina vänner och min flickvän hjälpte mig att sätta mina erfarenheter i ett politisk sammanhang, säger Ida.

Inte din hora

En dag i november förra året scrollade Ida Wassholm genom flödet på Instagram. Plötsligt dök en hashtag upp på displayen: #Intedinhora.

Det visade sig vara ett upprop, kopplat till MeToo, som gav personer med erfarenhet av prostitution en röst.

– Jag kände mig direkt personligt engagerad. Jag skickade in min berättelse till uppropet, säger hon.

Den första tiden följde hon hashtagen på håll, genom internet. Men efter några månader började #Intedinhora utvecklas från att vara ett MeToo-upprop i mängden, till att bli ett stöttande och opinionsbildande nätverk.

Då ville Ida engagera sig mer.

– Jag träffade personer bakom nätverket. Efter ett tag blev jag med i admingruppen, säger Ida Wassholm.

Gabriella Kärnekull Wolfe startade #Intedinhora i november 2017.

Ida lär känna Gabriella

Genom #Intedinhora träffade Ida personer med liknande erfarenheter. För henne var det viktigt. Hon kände att hon kunde vara sig själv fullt ut och inte dölja vissa delar av sin bakgrund.

– Jag kände en trygghet när jag kunde vara öppen. Jag behövde inte tänka mig för innan jag pratade eller vara orolig för att skapa dålig stämning.

En av personerna som Ida Wassholm kom i kontakt med var 20-åriga Gabriella Kärnekull Wolfe, som också var den som startade #Intedinhora.

Till en början var Ida och Gabriella de enda två från admingruppen som bodde i Stockholm. Deras kontakt blev tät. De sågs ofta och stöttade varandra mycket.

– Vi ville göra något bra av våra traumatiska erfarenheter. Den sociala gemenskapen i kombination med den politiska drivkraften gör vårt nätverk till något unikt, säger Ida.

Vill förändra samhället

Idag har #Intedinhora snart funnits i ett år. Under den tiden har nätverket vuxit mycket och arbetar på flera olika sätt. Bland annat genom att utbilda, opinionsbilda och stötta.

– Det händer att vi följer med stödsökande på polisförhör eller till socialtjänsten. Vi betyder väldigt mycket för väldigt många, säger Ida Wassholm.

Ofta träffar nätverket politiker och makthavare för att påverka debatten om prostitution. Och inte sällan reser de runt i upplysningssyfte.

På fredag åker Ida och Gabriella till Helsingfors för att föreläsa. Duon ska prata om prostitution för Roks, som är riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Innan oss fanns det ett stort tomrum. Ingen tog upp de här frågorna ur vårt perspektiv, säger Ida Wassholm och fortsätter:

– Vi vill förändra samhället.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!