94-åriga överlevaren: Läget är mycket oroande

Uppdaterad 2022-01-24 | Publicerad 2018-11-05

Sista gången han såg sina släktingar var innan de gasades ihjäl i koncentrationsläger.

Nu höjer 94-åriga överlevaren Emerich Roth ett varnande finger.

– Jag ser likheter mellan då och nu, säger han.

Emerich Roth växte upp i en judisk familj i dåvarande Tjeckoslovakien.

I början av 1944 tog nazisterna över makten i området. Emerich var då 19 år gammal. Hela familjen och 42 anhöriga deporterades till Auschwitz. Där avrättades hans föräldrar, tre av syskonen samt ett fyrtiotal personer från släkten. Bara Emerich och en av systrarna kom levande ut.

Under de senaste 26 åren har Emerich Roth varit ute och föreläst om Förintelsen för tusentals ungdomar i skolor. Han visar bilder på massgravar och utmärglade kroppar, och berättar om de ofattbara grymheterna som människor tvingades till.

Syftet? Att belysa hur illa det kan gå – om vi låter hatet gro. Och att få de unga att förstå hur viktigt det är att inte vara passiv.

Hur ser du på situationen i Sverige nu?

– Det är mycket, mycket oroande. Jag ser likheter mellan det jag upplevde tidigare i mitt liv och det jag upplever i dag. Därför är jag är mer orolig än de flesta andra. Det som hände i nazityskland hände inte bara för att Hitler kom till makten – grogrunden fanns i många generationer. Hitler fungerade bara som en framkallande faktor för det hatet som legat latent hela tiden.

Chockades på gatan – och började prata

I hela 45 år höll Emerich Roth tyst om sin historia. Men en dag på 90-talet förändrades allt.

– Det var en vacker sommardag, och jag kom gående längs Birger Jarlsgatan i Stockholm. Plötsligt hörde jag vrålande röster från trottoaren rakt över: ”Sieg heil!”.

På andra sidan marscherade unga män med uppsträckt arm.

– Jag blev chockad. Men det som berörde mig starkast var att ingen reagerade. Då förstod jag att det var dags att bryta tystnaden.

Skolans värstingar värvas av gäng

Han upplever att de flesta unga i dag har stor okunskap om vad som egentligen hände under Andra världskriget.

– Snart finns det inga överlevande kvar som kan berätta. Efter min första föreläsning i mars 1992 i en skola utanför Stockholm fick jag höra ”Detta har vi aldrig hört talas om”. Jag trodde att det vara bara en skolan som var dåligt påläst, men jag fick samma reaktion i de flesta skolor jag kom till.

Han tycker att vi alla måste ta vårt ansvar och säga ifrån mot saker som vi tycker är fel.

– Det är inte när man skjuter och dödar människor som vi ska börja protestera, det är när man mobbar och ser ner på dem som är annorlunda än vi, som vi ska våga stå upp till deras försvar.

Vad skulle du vilja be dagens politiker om?

– Att satsa helhjärtat på skolan. Skolan är den viktigaste platsen i samhället, där sitter vår framtid. Tyvärr förmår inte alla föräldrar att ge sina barn den kärlek de behöver. Och skolan är den enda plats där det finns möjlighet att kompensera för mycket av det som fattas i hemmet.

Vilka problem kan man komma åt genom skolan?

– Genom att hjälpa ungdomar som mår dåligt, skolans så kallade ”värstingar”, medan de finns kvar inom skolan, och innan hatet cementeras så kan vi också uppnå ett annat väldigt viktigt mål: Att stoppa nyrekrytering av ungdomar i farozon till destruktiva gäng. Det blir inte lika enkelt för gängledarna att locka till sig de svaga ungdomarna när de funnit gemenskap blad positiva ungdomar.

– Skolans värsting kanske inte blir en ny Hitler, men han kan åsamka människor så mycket lidande och samhället så stora skador. Och så länge våra beslutsfattare inte inser detta kommer vi att få snurra runt flera varv – allt kommer att upprepas och bli svårare och dyrare att åtgärda.

”Vi måste protestera tidigare”

Varför tror du att vissa blir hatare?

– Det är ofta människor som haft oturen att växa upp i ett hem där de saknat kärlek, trygghet och uppmärksamhet i positiv mening. Det spelar ingen roll om det är ett rikt eller fattigt hem. De skriker och skrämmer oss, det vill säga ropar på hjälp fast på fel sätt. Och så länge de förstår att vi inte förstår så kommer de att fortsätta att hitta på värre och värre saker.

På Svenska Hjältar -galan 2012 fick Emerich Roth ta emot pris för Årets Livsgärning. Här tillsammans med Svenska Hjältar-juryns Lill Lindfors.

Vilka är de finaste egenskaperna hos en annan människa? 

– Att var en bra lyssnare. Vi har många duktiga talare, men inte lika många duktiga lyssnare. 

Vad är en hjälte för dig? 

– En människa som använder sin fysiska och psykiska styrka till att hjälpa andra. Någon som är medmänsklig. En hjälte är också någon som med risk för sitt eget liv räddar en annan människa. 

Finns det någon hjälte som betytt extra mycket i ditt liv? 

– Raoul Wallenberg – han är vår tids bästa förebild. Tänk vad han, som en enda människa, kunde åstadkomma med sitt civilkurage. Nelson Mandela är en annan hjälte.

Kärleken räddade hans liv

I början av 70-talet träffade Emerich Roth sitt livs kärlek Kerstin under en konsert. Hon har stått vid hans sida sedan dess, och stöttar honom i kampen för en bättre värld. Det riktigt strålar av värme mellan dem.

Har du haft mycket kärlek i ditt liv?

– Ja! Det är det som har räddat mig under tiden i koncentrationsläger – kärleken som jag fick hemifrån.

Hur kan vi göra världen varmare?

– Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning, för det är där vi måste börja. Om våra grannar och många andra hade reagerat och protesterat, vilket ite var omöjligt, så hade Förintelsen aldrig kunnat äga rum. Med andra ord: Passiviteten och likgiltigheten är mänsklighetens största fiende.

Emerich Roth tycker att medierna bär en stor del av ansvaret till att världen ser ut som den gör i dag.

– Vi kan aldrig motverka det onda genom att ständigt lyfta fram det på det sätt som medierna gör. Det stärker bara de onda människornas falska självförtroende, och ger dem viss legitimitet för deras handlingar.

– Det bästa sättet att motverka det onda är att ständigt lyfta fram det goda. Vi har övervägande fantastiskt fina ungdomar i vårt land, men om dessa står det väldigt lite i media.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!