Admir: ”Vi vill ge kidsen goda förebilder”

Jobbar för att integrera barn genom idrott

Publicerad 2017-09-24

Aldrig mera tråkigt på gympan. Och ingen segregation i samhället.

Det är Admir Lukacevics mål med organisationen Idrott utan gränser.

– Allt handlar om vad man ger ungdomar för chanser och förutsättningar för att lyckas.

Admirs resa började i 90-talets Landskrona. Familjen, som några år tidigare kommit som flyktingar från kriget i Bosnien, bodde då i ett segregerat område av staden.

– Min räddning blev idrott, min pappa startade en basketförening, Bosna LA Landskrona, för att få bort mig och min bror från gatan, säger Admir Lukacevic.

Idrotten gav honom ett ökat självförtroende och en starkare självkänsla, något Admir vill föra vidare till ungdomarna i Idrott utan gränser. Programmet, säger han, ger dessutom ringar på vattnet och bättrar på resultaten i skolan tack vare bra förebilder och känslan av att vara i ett sammanhang.

– Allt handlar om vilka förutsättningar du ger till människor för att lyckas. När de lyckas här så går det också bättre för dem i skolan. Lösningen är enkel, allt handlar om vad man ger människor för förutsättningar att forma sin framtid för att se möjligheter.

”Vi omringar dem med goda förebilder”

Programmet minskar enligt Admir både segregation och utanförskap.

– Vi fångar upp kidsen i en tidig ålder och omringar dem med goda förebilder så att de får chansen att göra något meningsfullt och får dem att känna sig bekräftade.

Admir Lukacevic.

Idén tog sin form 2004 genom Basket utan gränser, föregångaren till dagens organisation.

– Vi såg att många svenskar flyttade från centrum i Landskrona, så vi åkte ut till byarna runt Landskrona och ville få dem komma tillbaka och spela basket med oss, minns Admir.

Spridit konceptet vidare

När han några år senare kom att flytta till Norrköping såg han samma behov av att umgås över segregationsgränserna även där.

– Vi började med en basketförening och på tre månader såg vi resultat. Kommunen sa att andra föreningar var i samma behov som det vi gjorde med basketen. Då ändrade vi namnet och blev Idrott utan gränser.

Sedan dess har organisationen spridit sig till Södertälje, Linköping, Göteborg, Malmö och Norrtälje, där de engagerar 21 000 ungdomar med olika bakgrund varje vecka.

– Vi vill att kidsen ska få upp ögonen för andra sporter, det kan vara curling, bågskytte, golf, ridning. I Södertälje har vi 50 barn som tagit grönt kort i golf i utsatta områden där man inte visste vad golf var. Vi vill få dem att öppna ögonen och visa vilka förutsättningar som finns.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook