Här gör hunden Lovis succé på äldreboendet

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2019-02-13

BOLLNÄS. Besökshunden Lovis är en glädjespridare av rang.

När den kärleksfulla lilla spetsen trippar in på Karlslunds äldreboende så märks det tydligt att de gamla vaknar till, vissa pratar mer eller blir lugnare.

– Lovis är fenomenal, hon flyttar in på insidan och stannar där, säger matte och hundföraren Maria Eriksson.

Efter 30 år som frisör ville Maria Eriksson prova något nytt. Hon anmälde sin fyraåriga tik Lovis av rasen Mittelspitz, till ett lämplighetstest hos svenska terapihundskolan. Hunden klarade testet och fick gå vidare till besökshundsutbildningen.

– En besökshund kan jobba mot äldre, unga och funktionshindrade, ge stöd och uppmuntran och motivera människor att aktivera sig och vara sociala. Tillsammans är vi ett team men Lovis gör det största jobbet, säger Maria Eriksson.

Under praktiken hamnade de på Karlslunds äldreboende där teamet blev mycket uppskattade.

– Många studier visar att man mår bra och blir lugnare av att umgås med djur så för mig var det självklart att ta chansen till den förmånen, säger Jannett Källänge, enhetschef på Karlslunds äldreboende.

Lugnet sitter kvar hela dagen

Efter praktiken har Maria och Lovis fortsatt att komma till Karlslund. Där jobbar de ibland enskilt med vissa boende som är oroliga, är nedstämda eller har ångest. När inte Lovis är där kan en inramad bild av henne, fungera som medicin.

Barbro, 93, fick sig en blöt puss av Lovis.

– Oron märks inte när de gamla umgås med henne. Det lugn som skapas kan sitta kvar hela dagen, och även komma tillbaka om man visar bilden, säger Maria Eriksson.

Hon och Lovis jobbar även med gruppaktiviteter där äldre får träna rörelse och balans samtidigt som de får njuta av värmen och tryggheten från hunden. För att undvika allergier hos äldre och personal jobbar de i ett särskilt rum på boendet.

Vissa tar chansen att borra in näsan i pälsen, andra klappar och följer intresserat den lilla hunden, som arbetar koncentrerat.

– Det är nästan alltid någon som fäller en tår för att de blir berörda. Många boende har haft egna hundar och minnena kommer tillbaka, säger Maria Eriksson.

Kunde varken tala eller gå

Barbro Hagström Borg, 93, tycker att Lovis besök är en höjdpunkt.

– Jag älskar hundar och det är högtidsstunder för mig att träffa henne, det gör jag så ofta jag kan, säger hon.

Barbro kom till äldreboendet efter en stroke då hon varken kunde tala eller gå.

Lovis är en Mittelspitz, och hon blir alldeles ivrig när det är dags att åka och jobba.

Nu mår hon betydligt bättre. Hon har börjat gåträna och kan både läsa och handarbeta.

Att få besök av en liten lurvig hund är något som får henne att må bättre, även på insidan.

– Det betyder väldigt mycket och är något många behöver. När jag går härifrån så är jag glad och tänker på lilla Lovis, säger hon.

Alla hundar passar inte som besökshundar men hon är lugn och stabil oavsett vad som händer omkring henne. Lovis är dessutom social och tycker om att bli klappad och gosad med.

Maria Eriksson hoppas att fler inom äldrevården ska inse vad det kan betyda för äldre människor att få besök av ett hundteam. 

En extra löneförmån är förstås all kärlek och godis hon får av de äldre men oavsett det så trivs hon väldigt bra med sitt jobb.

– Hon älskar det och tycker att det är så roligt. När jag tar fram min vagn och vi ska åka och jobba blir hon alldeles ivrig, säger Maria.

”Jag blir så rörd”

Forskning visar att äldre som träffar en hund eller något annat djur utsöndrar hormonet oxytocin som ger välbehag. Andra effekter kan vara lägre blodtryck och mindre värk, stress och oro.

– Jag är så glad för den respons vi har fått på så kort tid och jag hoppas att fler inser de goda effekterna även på lång sikt, säger Maria Eriksson.

Förutom de fysiska fördelarna kan en besökshund ge de äldre något att prata om både före och efter besöken. Det och att Lovis bjuder på så mycket värme och kärlek, kan öka livsglädjen.

– Jag blir så rörd när jag ser hur vissa äldre förändras och börjar prata, känner närhet och mår bra. De blir annorlunda, eller blir den de egentligen är, säger Jannett Källänge.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!