Så hjälpte hunden Hatti 20-åriga Disa tillbaka till skolan

Uppdaterad 2022-08-02 | Publicerad 2018-04-18

SÖDERHAMN. Disa, 20, och Nadia, 17, hoppade båda av sina studier på grund av psykisk ohälsa.

Hunden Hatti hjälpte dem att må bättre, få motivation att ta sig upp ur sängen och har blivit en kärleksfull vän som alltid finns där.

– Jag blir glad och hon hjälper mig att släppa de jobbiga tankarna, säger Nadia.

Catharina Wenzel, som utbildar sig till behandlingspedagog jobbar parallellt med studierna i EU-projektet Ung i Söderhamn.

Till ung i Söderhamn kommer unga mellan 16 och 20 år som inte har någon sysselsättning av olika anledningar.

När Catharina märkte hur många av ungdomarna som gillade hundar började hon ta med sig sin egen hund Hatti. Hunden som är av den tjeckiska rasen Chodsky Pes är glad och orädd och får snabbt kontakt med de unga. 

– Hatti blir överlycklig när vi kommer hit. Då är ungdomarna mer intressanta och jag blir tvåa, säger hon.

Disa hade en tuff tid i skolan och hoppade av. Hon är en av alla som fått hjälp av hunden Hatti, och nu har hon gått tillbaka till skolan.

Orsaken till att de cirka 20-talet ungdomar som regelbundet deltar i projektet inte har någon sysselsättning kan variera.

Hoppade av gymnasiet

En vanlig orsak är psykisk ohälsa som leder till att man stannar hemma från skola eller arbete.

– Då är det viktigt att komma hemifrån och få sociala kontakter för att orka komma vidare, säger Annica Norlin, som är enhetschef för verksamheten.

En av de som nyligen skrivits ut från projektet är 20-åriga Disa som hoppade av skolan första året på gymnasiet på grund av att hon mådde dåligt.

– Det kändes som ett misslyckande. Jag kunde ligga i sängen hela dagarna och det gjorde att jag mådde ännu sämre, säger hon.

Mobbades från tredje klass

På ung i Söderhamn fick hon vara med på olika aktiviteter, och träffade Hatti. Hunden gjorde henne lugn och trygg och motiverade henne att vara med på olika aktiviteter.

– Man blir alltid glad när man är med Hatti. Hon sviker aldrig och det spelar ingen roll hur man mår, hon finns ändå där.

Någon som också fått stor hjälp av Hatti är 17-åriga Nadia. Hon började mobbas i tredje klass och det fortsatte under många år tills hon tappade lusten att gå till skolan. Att bara vara hemma gjorde att hon vände på dygnet och blev deprimerad.

– Jag fick ingen riktig hjälp och de sista åren i högstadiet gick jag inte ens dit, säger hon.

Efter att ha varit hemmasittare en tid var hon tveksam till att vara med i projektet. Men hon hälsade på och träffade Hatti och Catharina. 

– Hunden är en stor motivator och det gjorde att jag ville kliva upp på morgonen och gå hit. När jag är här känns det nästan som att hon är min egen hund eftersom Catharina ger mig ansvaret, säger Nadia.

Hatti älskar att busa

Både Nadia och Disa tycker om närheten som Hatti ger. Hunden har en speciell förmåga att känna av om någon behöver extra tröst eller närhet och hon gör ingen skillnad på människor.

Dessutom är hon en viktig bro mellan Catharina och ungdomarna.

– Det blir mycket fina samtal när vi är ute och går och det hjälper mig att skapa en mer avslappnad relation till ungdomarna än om vi skulle sitta mitt emot varandra vid ett bord, säger hon.

Mycket skratt blir det också, för Hatti gillar att busa och leka.

– Dessutom är hon social och gillar att gå fram till nya människor. Det hjälper ungdomarna att söka nya kontakter.

För Disa innebar tiden i projektet att hon hamnade i ett sammanhang och orkade gå tillbaka till skolan. Nu läser hon in gymnasiet.

– Hatti har fått mig att känna att jag vill gå tillbaka till skolan och skaffa betygen så jag kan jobba med djur sedan.

”Hjälper mig att kliva upp på morgonen”

Nadia har varit med i projektet ett halvår. Att umgås med Hatti gör att hon mår mycket bättre och lättare kan skingra tankarna om hon mår dåligt.

– Jag är mycket gladare nu och har ny energi varje gång jag går härifrån. 

Planen är att få rätsida på livet och börja studera men även att skaffa en alldeles egen hund.

Hon inser att inte alla kan få en egen hund men önskar att föräldrar som har barn som kanske mår dåligt på ett eller annat sätt skulle se möjligheter i det.

– En hund kan betyda mycket. Den finns alltid där och kan trösta men även hjälpa en att ta ansvar och kliva upp på morgonen, säger hon.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!