PRESENTERAS AV

Albin, 18, blev hjälte vid branden – hyllas

avMalin Wigen

Albin Dzihic, 18, sov över hos sin farmor när de väcktes av en explosion. När Albin förstod allvaret agerade han snabbt och varnade alla grannar, skriver Smålänningen.

– Jag tänkte bara att jag måste varna alla andra, att vi måste ut, det kommer inte sluta bra annars.

Natten mot tisdagen sov Albin Dzihic, 18, hos sin farmor i Strömnäsbruk vilket han brukar göra ibland då hon är ensam. Plötsligt vakande de upp av en explosion, skriver Smålänningen. Albin for upp ur sängen och kollade ut genom fönstret – på gatan låg det glassplitter.

– Jag tänkte direkt att det var butiken på bottenplan som hade sprängts. Jag kände doften av någon slags gas.

Han larmade SOS alarm direkt och sa till sin farmor att stanna i lägenheten i fall det fanns en gärningsman utanför. Det var strax därefter han såg att det brann.

– Det tog en minut sen var det lågor upp till andra våningen där vi var. Så jag jag tänkte att vi måste ut.

Då butikens dörr ledde till farmors trapphus kikade Albin ut ur dörrens titthål för att se om det gick att ta sig ut. När han såg att en granne lämnat sin lägenhet sa han åt sin farmor att öppna dörren och ta ett djup andetag. Medan hon gick utåt sprang Albin från dörr till dörr för att varna andra, samtidigt som röken tätnade.

– Jag bankade på alla dörrar och skrek att det brann och att alla måste ut, allt gick väldigt snabbt, säger han och fortsätter:

– Jag hade bara byxor och tröja på mig. Jag hade nog kunnat tagit på mig skorna men jag tänkte bara att jag måste varna alla andra, att vi måste ut, att det inte kommer sluta bra annars. Jag har nog aldrig sprungit ned för trapporna så fort.

1 av 5 | Foto: Privat
Albin, 18, och hans farmor väcktes av en explosion.

”Fattar inte hur vi klarade oss”

Alla klarade sig och ingen kom till skada, tack vare Albins agerande. Det är nu i efterhand som han insett hur illa det hade kunnat sluta. 

– Nu fattar jag inte hur vi kom ut då lågorna stod så högt. Hade vi varit kvar fem minuter till i lägenheten så hade vi inte kommit ut.

Markaryd kommun hyllar Albin för hans insats och hjältemod på kommunens hemsida. 

– Det känns riktigt bra, det känns bra att de bryr sig om att man gjort ett bra jobb.

I branden förstördes en butik, tre parkerade bilar och två lägenheter. Initialt utreder polisen det som grov mordbrand, än har de ingen misstänkt, skriver Smålänningen.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl här dig till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Vad är civilkurage? 00:38

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM