”Jag blev chockad över att folk inte reagerade”

De vågade agera – medan andra stod och såg på

Publicerad 2018-10-03

Skulle du göra hjärt-lungräddning på en påverkad person, eller riskera ditt liv för att hjälpa någon som ramlat ner på tågspåret?

Olika saker styr om vi faktiskt vågar agera – eller väljer att låta bli.

– Vi vill ge aha-upplevelser som får människor att tänka till, säger Marcel Rådström vid Forum för levande historia.

Nu startar utställningen ”Spelar roll” Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm, som är till för att ge framförallt skolelever aha-upplevelser.

Syftet är att väcka tankar: Vad är det som gör att just vissa personer griper in medan andra ser på? Och hur hade jag själv agerat?

Här får vi bland annat följa händelser under Förintelsen, men också nutida skeenden som speglar hur människor griper in.

En av filmerna visar en man som ligger till synes utslagen i snön i en park en mörk kväll, och hur många människor passerar utan att agera.

Kalkylerar med riskerna i huvudet

Alla ställs vi då och då inför jobbiga situationer som kräver att någon agerar: Du ser någon som blir mobbad, blir vittne till en misshandel, är först fram till en olycka eller ställs inför en livshotande situation. Och det får dig genast att kalkylera i huvudet:

– Man funderar kring vilka risker det finns, vilket ansvar man vill ta. Och sedan kommer normerna in i det hela. När våra besökare får sätta ord på det här så leder det till en ökad förståelse och en större handlingsberedskap, säger Marcel Rådström, som är projektledare och pedagog vid Forum för levande historia.

Utställningen är öppen både för skolklasser och ströbesökare.

”Jag har fått det från mina föräldrar”

Aftonbladets Svenska Hjältar är med som en del av utställningen, med nutida berättelser om människor som valt att gripa in medan andra stått bredvid och sett på.

18-åriga Nikola Milosevic är en av dem. En dag såg han från sitt klassrumsfönster en man som ramlade ner på tunnelbanespåret. Trots att perrongen var full med folk var det ingen som gjorde något. Nikola, som förstod att han hade väldigt kort tid på sig innan tunnelbanan skulle komma, rusade ner och hjälpte mannen upp.

För honom var det helt självklart att gripa in, och efteråt har han funderat en hel del. Både över vad som fick just honom att gripa in, och över vem mannen var och hur hans liv det ut i dag.

– Jag har fått det från mina föräldrar, att man ska ta hand om varandra. Och att inte tveka över att hjälpa dem som behöver hjälp, säger Nikola Milosevic.

En annan som dyker upp i utställningen är Jenny Englund, som stoppade en pågående våldtäkt.

– Jag är chockad över att inte fler reagerade.

”Hjältar bryr sig inte om bakgrund”

De historiska fallen finns med i utställningen både för att ge kunskap om historiska händelser ,som till exempel Förintelsen, men också för att stötta upp den nutida frågan.

– Vi vill ge aha-upplevelser som får människor att tänka till: Varför är det så vanligt att vi står vid sidan om när folk behöver hjälp? Vi vill absolut inte moralisera och komma med pekpinnar– vi vill få folk att reflektera och diskutera, säger Marcel Rådström och fortsätter:

– Det här är en universell fråga. Den var aktuell för 70 år sedan, för 10 år sedan och den är lika aktuell i dag.

Vad är en hjälte för dig?

– En person som genom sitt handlande ser till människan – oavsett vem du är, vilken bakgrund du har, vilken status i samhället du har. Det är att ställa upp för alla människors lika värde!

Följ Svenska Hjältar på Facebook