”Man får ofta höra som kvinna att man ska hålla tyst”

Debatt i Almedalen: Så stärker vi unga tjejer

Uppdaterad 2018-11-19 | Publicerad 2017-07-03

Linnéa Claeson ledde Svenska Hjältars paneldebatt i Almedalen om hur vi kan jobba för att stärka unga tjejer. Sexuella övergrepp och diskriminering står i fokus.

– Man måste få säga åt folk att dra åt helvete och inte bara ignorera när någon tafsar, säger Linnéa Claeson.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


På Aftonbladet Svenska Hjältars första paneldebatt under årets Almedalsvecka i Visby diskuterade handbollsspelaren och nätverksaktivisten Linnéa Claeson vad som kan göras för att stärka och skydda unga tjejer, inte minst med tanke på händelserna på Bråvallafestivalen – som nu ställer in nästa årets festival på grund av de våldtäkter som inträffat.

En del av problemet är att bredda bilden av hur tjejer förväntas uppföra sig menar Linnéa Claeson.

Sofia Olsson Olsén, Mariann Eriksson, Linnéa Claeson, Minna Höggren, Julia Östfeldt och Mina Dennert – alla var de på plats i paneldebatten för att prata om alla rättigheter.

– Man måste få vara ful i mun och få ta plats, säga åt folk att dra åt helvete. När jag var liten fick man höra att man skulle ignorera killar som tafsade på en, säger hon.

”Våldtäkter inget festivalfenomen”

Julia Östfeldt startade föreningen Tillsammans och själv har erfarenheter av grovt sexuellt våld. Förra året utsågs hon till årets Medmänniska 2016 på Svenska Hjältar-galan. Hon är kritisk till hur debatten förs om sexuella övergrepp på festivaler:

– Det är inget festivalfenomen att det sker. Våldtäkter skedde på 70-talet också och sker fortfarande varje dag. Det visar på ett stort kunskapsglapp att vi pratar om till exempel Bråvalla på det här sättet och att vi inte vet hur vi ska jobba med det preventivt, säger Julia Östfeldt.

”Krävs mod och civilkurage”

Mina Dennert startade nätverket #jagärhär när hon lessnat på det hårda samtalsklimatet på nätet.

– Det man oftast får höra som kvinna på nätet är kommenterar kring sitt utseende, hur man klär sig och hur man ska beter sig. Att ens sexualitet är något som främst är till för män och framförallt att man ska hålla tyst, säger Mina Dennert.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén blev själv historisk som första kvinna på sin position i tidningens 200-åriga historia. Hon gläds över de initiativ för tjejers rättigheter som startas upp.

– Det krävs ett visst mod och civilkurage för att göra det här. Även jag som äldre kvinna får ta mycket skit. Jag blir så otroligt glad att det finns en möjlighet till förändring.

Massor av människor var på plats för att lyssna på debatten.