Omar, 23, överlevde syriska tortyrfängelser – kämpar för politiska fångar

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-03-05

Misshandel, svält och tre år under jord i syriska fängelser.

Omar Alshogre, 23, utsattes för fysisk och psykisk tortyr som man inte tror att en människa kan överleva. Men han hade hopp.

Nu kämpar han för att hjälpa de politiska fångarna som är kvar.

– Att bara befria en person skulle vara extremt bra.

När vi träffar Omar har han precis kommit hem till Sverige från USA. Där har han föreläst på Brown University inför olika höjdare. Han har berättat om den grova tortyren i de syriska fängelserna.

Han vet. Han var en av de politiska fångarna.

– De sätter oss i ett bildäck, klämmer in hela kroppen så man inte kan andas, de slår oss och de drar ut dina naglar. Det var inte ens det värsta – du blev tvungen att titta när de drog ut naglarna, säger Omar.

I tre år satt han fängslad. Fast satt är en överdrift. De var så många i cellen att hälften blev tvungna att stå för att de andra skulle få sitta. Reste man sig var det kört. Då kunde man få vänta ett halvt dygn på att få sitta igen. Folk var ihopklämda som en hög med maskar, omslingrade. Det gick så långt att tortyren nästan blev en frihet.

– Hade vi inte blivit torterade hade vi dött för länge sen. Det var den enda platsen där vi kunde röra våra kroppar, och vi kunde skrika ibland så man fick höra sin röst. Det var nödvändigt.

Tortyr som skrämselteknik

Det började med den arabiska våren. Den slog ut tidigt i Omars hemby Baniyas.

– Jag blev kär i revolutionen. Hela stan samlades på samma gata, alla öppnade sina dörrar om någon behövde gömma sig. Alla blev som en stor familj.

Men Bashar al-Assads regim slog hårt mot demonstranterna. Omar var 15 år första gången han greps. Efter två dagar av tortyr där de slog honom blodig släppte de ut honom. Det var en strategi. Skulle klasskompisarna våga demonstrera när de sett vad som hänt med honom? Detsamma hände på andra skolor och på arbetsplatser. Men folket gick ändå ut på gatorna för att kräva sin frihet.

Sju gånger greps Omar innan han 17 år gammal hamnade på fängelset Branch 215. Det var den 16 november 2012 och han gick sista året på gymnasiet.

– Den första tanken jag hade i fängelset, den barnsliga tanken, var: Tänk om jag kommer ut efter en månad och så har jag missat alla lektioner och hamnat efter. Och de hade rakat bort mitt hår. Hur ska jag gå till skolan utan hår?

Tre av hans kusiner hamnade på samma fängelse och vakterna försökte att vända dem emot varandra.

– Vakterna säger: ”Omar när du pratar då slutar vi tortera din kusin, men när du är tyst slår vi”. Jag ser hur han plågas och det känns som att jag slår honom. Till slut säger man vad de vill.

Hans kusiner dog. De var inte ensamma. Den fysiska misshandeln, sår som inte behandlades, svält, sjukdomar och psykisk tortyr skördade många liv.

– Vi såg döda kroppar varje dag. Jag visste att jag aldrig skulle bli fri men jag ville överleva i fängelset.

Flyttades till ”Slakthuset”

När han berättar om den fysiska och psykiska tortyren tror man inte att det kan bli värre. Det trodde inte Omar heller. Tills han fördes vidare till Saydnaya.

– Det är dit man flyttas för att dö.

Fängelset i utkanten av Damaskus kallas för ”Slakthuset”. Enligt en Amnesty-rapport hängdes 13 000 människor där mellan 2011 och 2015. Utan riktiga rättegångar.

De var nakna, de svälte, misshandlades och utsattes för tortyrmetoder som känns hämtade från medeltiden. Varje morgon kom vakterna och samlade in de döda från cellerna.

En dag ropade de upp Omars namn. Enda gången de använder fångarnas namn är när de ska avrättas.

– Döden är enkel, det är en befrielse. Att vänta på döden är värre.

Han skenavrättades.

Men till slut är han fri. Tack vare att hans mamma lyckats samla ihop 15 000 dollar och mutat en tjänsteman.

Flydde till Europa

När han kommer ut väger han 34 kilo och har tbc. Han återförenas kort med sin mamma och några av syskonen som lyckats fly till Turkiet.

Hans då 11-åriga lillebror Ali fick uppgiften att hjälpa honom fly till Europa för att få den vård han behöver. De tog vägen över medelhavet i en överfull båt.

– Alla var rädda, men jag hade redan levt varje dag som att jag skulle dö. Så jag njöt av att få se så mycket vatten.

Han slussades genom flera länder och hamnade till slut i Sverige.

På vägen har han fått flera vänner. Vänner som blev till en familj som tog in och tog hand om Omar och hans lillebror. Han fick jobb och började samtidigt föreläsa om allt han varit med om.

Han vill berätta för att hjälpa de som är kvar. Han har föreläst i Sverige, Norge, Finland och USA. För vanligt folk, akademiker, politiker och makthavare.

Drömmen är att befria alla politiska fångar.

– Det finns egentligen bara politiska fångar i Syrien nu, de andra släpptes ut för att strida med staten. Det är mitt största mål. Det är det jag talar om, drömmer om och arbetar för. Att befria en person skulle vara extremt bra. Att få lite mer mat till fångarna är fantastiskt – att bara få bli mätt en gång.

Enligt Amnesty är det tydligt att tortyrmetoderna och avrättningarna i Saydnayafängelset sker på högsta order från Syriska regeringen. Omar har nu polisanmält flera högt uppsatta personer i den syriska säkerhetspolisen.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!


PODD: Så besegrades terrorsekten IS

Terrorgruppen IS sista fäste har fallit efter flera års strider. I Aftonbladet Daily försöker vi reda ut hur IS kunde bli så stora, och hur de slutligen besegrades.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen