Stella, 24, kämpar mot sexofredanden på dansgolvet

Publicerad 2019-05-19

SOLLENTUNA. Stella Eriksson var 15 år när hon gick med i en grupp som heter Ungdomar mot våld.

Där föddes hennes engagemang mot sexuella ofredanden på dansgolvet.

– Det jag såg när jag kom in på ungdomsfesten första gången var som en skräckfilm. Tjejer som blev tafsade på och killar som dansade mot dem på sätt som inte var okej. Jag tänkte att här måste vi ju göra något, säger Stella Eriksson.

Under snart tio år har Stella Eriksson, 24, jobbat ideellt för att göra ungdomsfesterna på mötesplatsen Arena Satelliten säkra. I dag är hon projektanställd av kommunen för att driva arbetet.

– Egentligen började det med att jag var ganska vilsen som 15-åring och sökte något att engagera mig i. Och då kom jag i kontakt med Ungdomar mot våld.

Efter en utbildning var det dags att testa att arbeta på ett evenemang.

– Jag skulle gå in på dansgolvet för att hjälpa en tjej att leta efter hennes telefon, och det jag såg var verkligen en chock. Hur tjejerna blev tafsade på. Jag tänkte ”vad är det här?”.

Stella insåg att något var fel och hon agerade direkt.

– Jag sprang ut till vakterna och berättade vad som hände på dansgolvet, att det ju var helt sjukt att det där kunde pågå på en ungdomsfest.

Vakterna och de säkerhetsansvariga tog hennes larm på allvar. De hade ett möte om hur de skulle kunna förhindra att tjejer blev utsatta för sexuella ofredanden på dansgolvet.

– Jag är glad att de tog det på allvar direkt, att jag fick så bra respons, säger Stella Eriksson.

”Säkert hundra samtal på en kväll”

Vid nästa fest samordnade man flera ungdomspublikvärdar som hade som ansvar att jobba på just dansgolvet.

– Tidigare hade man haft värdar vid entrén och på andra platser, men inte just placerade vid dansgolvet.

Under festen uppmärksammade Stella Eriksson och de andra publikvärdarna flera situationer där tjejer blev utsatta.

– Jag tror att vi hade säkert hundra fal, hundra samtal den där första gången, och det var väldigt positivt. Många killar förstod direkt att de hade betett sig olämpligt när vi berättade vad vi sett.

Vad sa ni till killarna?

– Vi frågade om de förstod hur deras dans uppfattades, och att de inte får ta på en tjej om hon inte säger ja. Några killar tyckte att ju var så man gjorde på dansgolvet när man var ute på fest. Men då berättade vi att det gör man inte.

Såg skillnad på dansgolvet direkt

Redan på festen efter såg de skillnad på dansgolvet.

– Det blev successivt bättre och bättre, och i dag har vi väldigt sällan några incidenter på våra ungdomsfester. Tjejer säger att de känner sig trygga hos oss och det är väldigt skönt att höra förstås. Säkerheten är avgörande för hur de upplever festen.

Vad har du för råd till andra arrangörer som vill förhindra sexuella ofredanden på dansgolvet eller i publikhavet?

– Det viktigaste är att alltid ha närvaro av personal på dansgolvet. Det tycker jag saknas på andra festivaler. Sedan är det viktigt att jobba förebyggande och att jobba med attityder. Att ha nolltolerans mot dålig attityd. Att inte tumma på det alls. Det är lätt att bara gå in som säkerhetsperson när något händer, men det är viktigt att vara på plats redan innan och stoppa innan det går så långt.

Utöver att jobba som projektledare för Ungdomar mot våld studerar Stella Eriksson heltid till Säkerhets- och trygghetskoordinator.

– Det här är ett samhällsproblem som man behöver börja jobba med tidigt. Det handlar inte om att män får feeling och begår övergrepp när de är på fest, utan det är attityder och föreställningar som byggts upp under lång tid.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!