Tenstaflickorna: ”Tjejer är alltid i skuggan”

Uppdaterad 2023-06-02 | Publicerad 2023-06-01

Det fanns inget fotbollslag för tjejer i Tensta så de fick skapa ett själva.

Idag driver ungdomarna helt ideellt verksamheter som lockar hundratals.

– Samhället lägger mycket resurser på att hjälpa killar och vi vill visa tjejerna att vi satsar och tror på dem, säger Someya Gutale från Tenstaflickorna.

Someya Gutale, 21, säger att hon är trött på hur den negativa bilden av deras förort gör att stödet till unga snedfördelas.

– Tjejer är alltid i skuggan. Det pratas inte så gott om förorten, det pratas om gängkriminalitet, skjutningar och massa annat och de resurser som finns läggs på killar för att hjälpa killar. Men tjejer blir också påverkade av det som sker, säger Someya.

På scenen på Järvaveckan håller partiledare och andra makthavare tal om hur de vill förbättra förutsättningarna för unga i så kallade utsatta områden. I publiken står Someya och andra ungdomar som under många år kämpat ideellt mot samma mål.

– Jag tycker att det är jättebra att politikerna kommer hit, de borde komma oftare, säger Someya Gutale.

Someya Gutale och Amina Laskar driver den ideella föreningen Tenstaflickorna.

År 2019 var hon en av tjejerna som grundade den ideella föreningen Tenstaflickorna. Målet var att skapa en verksamhet av tjejer för tjejer för att fler skulle hitta en trygg mötesplats och få möjlighet till en meningsfull fritid. Someya spelade då själv fotboll i en annan del av Stockholm och tyckte att det borde finnas möjlighet för flickor att spela fotboll även i Tensta.

– Vi började med att skapa ett Korpenlag och en plattform på Instagram. Det visades sig vara många tjejer som ville engagera sig och då skapade vi en förening, säger Someya.

”Våra tjejer är grymma”

Sedan starten har Tenstaflickorna växt och har i samverkan med bland annat fritidsgården olika aktiviteter för unga tjejer.

– Vi känner tjejerna i området. Vi pratar med dem och hör vad de skulle vilja göra och vad de behöver och sen skapar vi olika aktiviteter och grupper utifrån det, säger Someya.

Someya Gutale önskar att det satsades mer resurser på unga tjejer.

Till vardags pluggar Someya till ämneslärare och har utöver det ideella engagemanget i Tenstaflickorna även ett extrajobb på en fritidsgård. Medgrundaren Amina Laskar, 20, pluggar också hon på universitetet och har extrajobb vid sidan om men säger att engagemanget för de unga är självklart.

– Våra tjejer är grymma, på riktigt grymma. Vi har lärt känna så många nu som är på riktigt awesome och jag tycker verkligen att de ska få en större plattform, säger Amina.

Ordnar läxhjälp

Medan talen från makthavare fortsätter på scenen hälsar Amina och Someya på de yngre ungdomarna som tagit sig till området. Även ungdomsledare från andra föreningar passerar förbi.

– Det är bra att ni intervjuar Someya och Amina för de är grymma. Det de gör med Tenstaflickorna är jätteviktigt, säger Suhayb Ahmed som är aktiv i den ideella fotbollsföreningen BK Bussenhus i Tensta.

De olika ungdomsföreningarna samarbetar med varandra i Järvaområdet. På bild syns Suhayb Ahmed, 23, från BK Bussenhus, Mohamed Gure, 24, från Atletico Rinkeby samt Someya och Amina från Tenstaflickorna.

Precis som Tenstaflickorna och många andra lokala ungdomsföreningar har BK Bussenhus utökat sin verksamhet från fotboll till att bland annat anordna läxhjälp och driva sociala projekt. Anledningen?

– För att det behövs, säger Suhayb Ahmed.

Önskar ekonomiskt stöd

Amina Laskar säger att Järvaveckan betyder mycket för området och att hon själv älskar folkfesten. Samtidigt har hon ett önskemål som hon gärna skulle framföra till makthavare.

– Vi skulle vilja ha stöd ekonomiskt eftersom vi alla i Tenstaflickorna jobbar ideellt samtidigt som vi är i den ålder där vi pluggar på universitet och behöver jobba. Det vore jätteskönt med mer ekonomiskt stöd och kanske hjälp med arbetskraft. Vi gör allt gratis och de behöver inte jobba ideellt som vi men det vore skönt om vi vore några fler, säger Amina Laskar.