Svenske läkaren Arez, 28, startade räddningscenter på Gili

Hamnade mitt i förödelsen efter jordbävningen i Indonesien

Uppdaterad 2018-08-09 | Publicerad 2018-08-08

De tog tält från restauranger och bröt sig in i ett apotek för att komma över medicin och utrustning.

Svenske läkaren Arez Anayati och andra frivilliga spontanstartade ett räddningscenter när den förödande jordbävningen inträffade i Indonesien.

– Jag handlade instinktivt, säger han.

Arez Anayati, 28, satt på en restaurang vid stranden på Gili air och lyssnade på livemusik.

Då började marken skaka. Först bara lite grann.

Men till skillnad från föregående veckans skalv tycktes det här aldrig ta slut. I stället växte det i styrka.

– Då börjar jag höra hur byggnader kollapsar, glas som krossas och människor som skriker. Det var något helt annat, säger Arez Anayati.

Trots den stora skillnaden mot det tidigare skalv han varit med om insåg han inte hur allvarlig situationen faktiskt var. Jordbävningen i Indonesien, med en magnitud på 6,9, orsakade stor förödelse på framför allt Lombok och Giliöarna.

Arez Anayati och många andra som befann sig på ön vallades till en fotbollsplan innan de sedan tog sig vidare upp på en kulle. Längs vägen såg de fullständigt raserade byggnader.

– Jag tänkte att det säkert finns en beredskap för att starta ett hjälpcenter. Sedan insåg jag att det inte fanns någon information och inga räddningsuppdrag som pågick på ön, säger han.

Bröt sig in i apotek

Arez, som fick sin läkarlegitimation för mindre än ett år sedan, samlade då ihop de han kunde finna med medicinsk bakgrund.

– Vi organiserade oss. Vi tog tält från restauranger för att kunna sätta upp åt de skadade. Vi bröt oss in i apotek som riskerade rasa för att ta medicin och utrustning. Sedan samlade vi ihop människor som behövde vård, säger han.

De medicinskt utbildade fick hjälp av frivilliga turister i sökandet efter överlevande.

– Det var kolsvart på kvällen när vi började. På förmiddagen dagen efter, när militären kom till ön och började evakuera människor, hade var och en av oss som arbetade vid tälten säkert tagit emot ett hundratal personer var, säger Arez Anayati.

Han fortsätter:

– Vissa hade värmechock, andra brutna ben från krosskador eller sår från glas och plåt. Vi kunde konstatera tio döda personer på ön innan vi lämnade, säger han.

Vill hylla de som hjälpte

Han upplever att myndigheterna inte var förberedda på händelsen och är kritisk mot hur lång tid det tog innan isolationen på Gili air var bruten.

– Men jag vill hylla alla som hjälpte till. Dykskolorna på ön gjorde ett fantastiskt jobb och även alla frivilliga turister som slöt upp. Sedan finns det saker som inte är lika positiva, som plundringen. När jag arbetade stals bland annat vatten från räddningstälten, säger han.

Dödssiffran har varit stigande sedan skalvet i söndags. Enligt siffror på onsdagen har minst 347 dött till följd av jordbävningen i Indonesien, de allra flesta befann sig på Lombok.

– Hela händelsen var chockerande. Man vet inte hur man ska reagera i en katastrofsituation men jag handlade instinktivt, säger Arez Anayati.

Vilken bild bär du med dig när du tänker på det som hände?

– Hur jag satt där vid stranden, helt harmonisk, och lyssnade på livemusik. Det var underbart. Och så hur det plötsligt kändes som att hela planeten rörde sig ett par meter fram och tillbaka. Vilken kraft en sådan här jordbävning kan ha.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!