AjaBajaCancer finns där när familjer drabbas av cancer

Elsa och Bastis mammor vill hjälpa andra

Uppdaterad 2021-10-22 | Publicerad 2019-05-03

STOCKHOLM. Treåriga Basti har leukemi och får medicin genom en slang i näsan.

En dag i parken pekade och skrattade de andra barnen åt honom.

– De kallade honom för ”plåstermannen”, för att hans sond sitter fast med kirurgtejp på kinden. Han blev väldigt ledsen, säger mamman Ellinor Stattin som är en av initiativtagarna till AjaBajaCancer.

Mammorna Ellinor Stattin, 36, och Tove Jansson, 39, uppmanar alla att bära plåster synligt nu på söndag, den 5 maj, för att visa stöd för barn med cancer. Det var erfarenheten av barncancer som förde mammorna samman – och fick dem att förra året bilda den ideella föreningen AjaBajaCancer.

– Vi har själva erfarenhet av att det saknas en del stöd när ens barn drabbas av barncancer. Vi vill hjälpa till med den biten, men också ge andra familjer det stöd som vi själva fick av vänner och familj och som hjälpte oss när våra barn blev sjuka, säger Ellinor Stattin.

Föreningens arbete uppskattat och välkänt bland familjer som drabbats av barncancer. Den större allmänheten känner kanske framför allt till dem för att de får människor på sociala medier att posera med plåster.

– Vi drog igång #Plåstraförbarncancer för att ge människor ett enkelt sätt att visa att de bryr sig. Plåster symboliserar väldigt mycket för barn som drabbas av barncancer, det går åt väldigt många plåster, säger Tove Jansson.

Treåringen behandlas för leukemi

Dottern Elsa, i dag fem år, har nyligen avslutat behandlingen för leukemi.

– Det är bra att sätta plåster. Det är kul, säger hon.

Ellinor Stattins son Basti, 3, är mitt uppe i behandlingen för sin leukemi.

– Jag tycker inte om plåster, säger han när plåstren kommer fram.

Men egentligen är det något annat han ogillar.

– Jag tycker inte om sprutor och stick i fingret. Jag gillar plåster med superhjältar, säger han.

Oro för omgivningens reaktioner

Både Elsa och Basti har stor erfarenhet av sprutor och smärtsamma behandlingar. Basti har fortfarande kvar sonden i näsan.

– Han har tagit åt sig väldigt illa av barnens skratt i parken. Han kan fortfarande säga att ”jag är inte plåstermannen”, säger mamma Ellinor Stattin.

Ett av målen med AjaBajaCancer är just att berätta för människor om hur de kan agera, för att hjälpa barnen och familjerna.

– Det blir så väldigt fel när Elsa, som tappat allt hår av cancerbehandlingen, känner sig jättefin i sin peruk och möts en vuxen skrattar åt henne och säger ”vad rolig du ser ut”, säger mamma Tove Jansson.

Mammorna berättar att den här typen av erfarenheter tar väldigt hårt på barnen, och är något man som förälder till ett cancersjukt barn behöver parera.

– Barnen ser ju väldigt annorlunda ut av behandlingen, tappar håret och svullnar upp. Men omgivningens reaktioner borde vara det sista man behöver oroa sig för, säger Tove Jansson.

”Enkelt sätt att visa att man bryr sig”

För familjer till cancerdrabbade barn hjälper föreningen AjaBajaCancer till på flera olika sätt.

– Vi har startat ett mentorsprojekt, en extravän kallar vi det. Precis som Tove varit som en mentor för mig eftersom hon varit längre fram i behandlingen och kunnat hjälpa mig, säger Ellinor Stattin.

Annan praktisk hjälp familjer kan få via AjaBajaCancer är exempelvis presentkort på mat.

– När våra barn blev sjuka upptäckte vi att det var till väldigt stor hjälp att människor fyllde upp våra kylskåp, säger Tove Jansson.

Hjälpen till de cancerdrabbade familjerna bygger på donationer. Allt arbete som görs är ideellt. Framöver hoppas de kunna utöka verksamheten med fler sponsorer. På frågan vad man kan göra som vän och anhörig till en familj som drabbas av barncancer har mammorna två svar.

– Att fortsätta höra av sig och komma med konkreta förslag på hur man kan hjälpa, som att lämna en matlåda, ta med ett syskon ut eller hjälpa till med andra praktiska saker hemma, säger Ellinor Stattin.

– Och så kan man plåstra på söndag, för att ge sitt stöd till de här barnen och familjernas kamp. Det är ett enkelt sätt att visa att man bryr sig, men som betyder väldigt mycket, säger Tove Jansson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!