”Största drivkraften är att vara orsak till någon annans lycka”

Publicerad 2015-03-11

Michel Issa, 28, är entreprenören som brinner för välgörenhet – nu besöker han flyktingarna i Irak och Syrien för att hjälpa på plats

Han är entreprenören som brinner för välgörenhet – eller är det tvärtom?

Michel Issa lever enligt devisen att genom handling visa vem han är.

Därför åker han nu till Irak för att hjälpa människor som flytt terrorgruppen IS.

– Det räcker inte att bli ledsen och dela en artikel på Facebook – man måste skapa en förändring, säger Michel.

I tio år levde Michel Issa, 28, med siktet inställt på att följa i storebroderns fotspår och bli munk.

I fyra år bodde han därför i ett kloster i Syrien, landet där familjen har sina rötter.

På inrådan av samma bror pluggade Michel sen teologi i England. Där insåg han att man kan göra gott utan att nödvändigtvis gå i kloster – till och med mer.

Och trots att han i dag driver sju företag och har blivit ett namn inom näringslivet, ligger det ideella arbetet honom närmast hjärtat. 

– Det ger mitt liv en mening. Min största drivkraft är att vara orsak till någon annans lycka – när jag hjälper någon att lyckas, lyckas även jag, säger Michel.

Åker till Irak

Den välgörande ådran fick han redan med modersmjölken.

– Min mamma är min största förebild. Hon stod tidigt upp för invandrarkvinnors rättigheter och lärde oss barn att genom handling – inte ord – visa vilka vi är.

För tre år sen började därför Michel engagera sig i främst kvinnors och barns situation. Sen dess har hans ideella förening World Aid Active hjälpt till i byggandet av två barnhem – ett i Libanon och ett i Indien – samt ett sjukhem i Indien.

Genom ett fadderprogram ser föreningen också till att privatpersoner i Sverige kan "adoptera" en hel familj i Syrien eller Libanon. 

Och just nu befinner sig Michel i Irak där han besöker människor som flytt terrorgruppen IS hänsynslösa våld. Det är också hans bidrag till Svenska Hjältars kampanj Ett gott nytt år.    

– De här människorna har ingenting. De bor i tält och saknar både pengar och medicin. På plats kommer jag nu att undersöka vad man behöver hjälp med.  

Vill skapa förändring

I slutet på mars kommer han också att återigen besöka flyktingar i Syrien eftersom han dels tycker att det är viktigt att träffa dem och hjälpa på plats, dels vill dokumentera deras situation.

Sen oroligheterna i landet eskalerade har han nämligen startat ytterligare ett fadderprogram. För 700 kronor i månaden kan man nu stötta en enskild flyktings levnadskostnader. Eftersom man har direktkontakt med personen man hjälper går pengarna oavkortat fram.

– Det handlar om många änkor. Vissa har sett sina män mördas framför dem, vissa har förlorat dem i krig, säger Michel.

– I början var det naturligtvis känslosamt för mig men medan känslor är viktigt blir man också ofokuserad. Det räcker inte att bli ledsen och dela en artikel på Facebook – man måste göra något, skapa en förändring. 

Men också i Sverige är Michel engagerad.

I Rejmyre i Finspång driver han en flyktingförläggning där han gjort sitt yttersta för att det lilla samhället ska lära känna sina nya grannar. Här ordnar man till exempel syriska kvällar och syjunta.

Tackar sitt kontaktnät

Och i Norrköping hjälper Michel sen några månader arbetslösa ungdomar ut i yrkeslivet genom sitt ideella projekt Made of Hope. 

– Ungdomsarbetslöshet och utanförskap är två stora problem i Sverige. I min lokal i centrala Norrköping finns nu coacher och mentorer som hjälper ett hundratal ungdomar att förverkliga sina entreprenörsdrömmar.

Och för Michel är det viktigt att poängtera att inget han gör vore möjligt utan det stora kontaktnät han under åren byggt upp.

Även om han uppskattar att ungefär hälften av hans tid och inkomst läggs på ideella insatser, vill han hylla de generösa människor i sin bekantskapskrets som gärna delar med sig av tid, kunskap och pengar.

– Det är jag som syns i till exempel media men det är ett hundratal människor som bidrar. Många av dem har inget intresse av att synas – de är sanna eldsjälar som hellre håller sig i kulisserna.