”Vi vill visa att det är macho att stå upp för kvinnors rättigheter”

Stödjer Talita som hjälper kvinnor ur trafficking och prostitution

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2019-03-30

STOCKHOLM. Kent Revedal ville gå från ord till handling för att hjälpa utsatta kvinnor.

År 2014 organiserade han det första stödracet Talita Run för att samla in pengar till skyddade boenden.

– Det har blivit en naturlig del av samtalet på mc-klubben, vad vi som män kan göra för att hjälpa kvinnor att få leva sitt liv i frihet, säger Kent Revedal.

Motorcyklar som kör i karavan låter högt, och det är något som Kent Revedal och hans vänner från motorcykelklubbar runt om Mälardalen tänkte att man kan dra nytta av. Fem år i rad har de kört genom Stockholm den 1 maj för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

– När vi kommer körande är det många som blir nyfikna på vilka vi är, och det är fint att få berätta om varför vill uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och samla in pengar till Talita, säger Kent Revedal.

Talita är en ideell förening som erbjuder både akut skyddat boende och långsiktigt stöd till kvinnor som utsatts för olika former av våld, bland annat trafficking och prostitution.

– En vän till mig berättade om deras arbete, och jag tänkte direkt att det här var en verksamhet som vi borde stödja.

Kent Revedal

Skapat samtal om manlighet

Det första Talita Run hölls år 2014 och de senaste åren har 250 mc-förare deltagit och gemensamt samlat ihop omkring 30 000 kronor per gång. Tack vare racet har mäns våld mot kvinnor även blivit något som lyfts i andra sammahang under året.

– När vi har aktiviteter brukar vi samla in pengar till Talita. Och sen har det här med kvinnors utsatthet också blivit något vi pratar om inom klubben. Vad vi kan göra för att ändra bilden av vad som är manligt och hur man kan säga ifrån när man till exempel hör skämt eller ser beteenden som inte är okej. Exempelvis snack om prostitution och att köpa sex.

Kent Revedal säger att de vill spela på bilden av mc-kulturen för att lyfta viktiga frågor.

– Många ser oss med våra hojar och skinnvästar som traditionellt macho, och jag tänkte att varför inte använda den här machokulturen för att visa vad som verkligen är macho – att stå upp för kvinnor och deras frihet och rättigheter.

Viktigt att män tar ansvar

Kent Revedal säger att det är viktigt att just män höjer sina röster.

– Det är ju framför allt män som utövar våld och utnyttjar kvinnor. Och därför är det viktigt att vi som män tar ansvar och protesterar och säger att det här inte är okej.

Målet är att hela samhället ska bli tryggt för kvinnor.

– En kvinna sa att hon är rädd när hon är ute på stan på kvällarna men att hon känner sig helt trygg på mc-klubbens aktiviteter. Och det beror nog på att vi män hjälps åt att skapa en bra miljö där vi aldrig skulle tillåta något som inskränker kvinnors rättigheter.

Om drygt en månad kommer det sjätte Talita Run gå av stapeln, och som vanligt avslutas det med en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm där Kent Revedal håller ett anförande om vikten att män tar ansvar, och Talita berättar om sin verksamhet.

– Det känns bra att få lyfta ett så viktigt ämne och visa att vi män faktiskt gör något för att hjälpa utsatta kvinnor. Det här är ett konkret sätt att bidra till förändring och som ger mer än att bara trycka tummen upp på ett inlägg på sociala medier.

Kent Revedal menar dock att det viktigaste är att börja någonstans.

– För oss i mc-klubben har ju kvinnors utsatthet blivit något vi samtalar om tack vare Talita Run. När en av våra medlemmar gick bort uppmanade hans familj inför begravningen människor att skänka pengar till Talitas viktiga arbete.

Ett viktigt stöd

För föreningen Talita betyder stödracet och stödet från mc-klubbarna mycket.

– Det har dels inneburit att vi fått ekonomiska medel, vilket är oerhört betydelsefullt eftersom vårt arbete vilar på enskilda donationer. Men det betyder också mycket att de här männen vågar ta ställning mot våld mot kvinnor , säger Josephine Appelqvist som är en av grundarna av Talita.

Genom racet har deras arbete, och kvinnors utsatthet, uppmärksammats långt före MeToo. Under åren har även klubbens medlemmar hjälpt Talita med andra praktiska saker.

– Det här är män som har en genuin vilja att göra skillnad och det uppskattar vi enormt mycket. De sprider kunskap om kvinnors utsatthet och vårt arbete i större kretsar och de är förebilder för män generellt.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!