Faisa stod upp mot rasismen i skolan

Arrangerade en manifestation i Borlänge

Uppdaterad 2022-05-03 | Publicerad 2019-10-30

Faisa, 17, tröttnade på rasismen i skolan.
Efter att en lärare uttryckt sig nedsättande om en elev arrangerade hon en kampanj mot rasism.
– Om inte jag står upp för det jag tror på, vem ska då göra det?

Faisa var bara 14 år gammal när hon startade en kampanj mot rasism i Borlänge.

Hon och hennes vänner hade lagt märke till att rasismen ökat i staden, särskilt i skolan där det plötsligt blivit allt mer accepterat att uttrycka sig nedsättande om andra. Och det var inte bara eleverna som slängde ur sig rasistiska saker, en lärare uttryckte sig rasistiskt upprepade gånger. Då fick Faisa nog.

– Det var inte okej. Eleven som drabbades gick till rektorn, men rektorn gjorde ingenting åt det. Om man sitter i en så hög maktposition, varför tar man inte det här på ett större allvar? Om inte rektorn tänkte ta det på allvar så tänkte jag ta det på allvar, berättar Faisa.

Faisa tröttnade på rasismen i skolan och arrangerade en kampanj och manifestation som fjortonåring.

Hon har precis stått på scenen inför flera hundra elever och pratat om sitt engagemang i samband med Svenska Hjältars skolturné som gjorde ett nedslag i Borlänge. Att tala inför så många människor kan göra vem som helst nervös, men Faisa är van vid att göra sin röst hörd.

Fackeltåg mot rasism

Hon har arbetat för jämställdhet och inkludering sedan hon var tolv år gammal. Hon är engagerad i flera olika verksamheter, bland annat Tjejforum och Borlänge ungdomsråd där hon är ordförande. Där jobbar man bland annat med plattformen Framtidens förebilder.

Kampanjen mot rasism varade i ett par månader och avslutades med en manifestation. Deltagarna gick i ett fackeltåg från Kupolen till Fryshuset och kampanjen fick stor uppmärksamhet i medierna.

– Det var ett oerhört viktigt ämne, men jag är även stolt över att vi var två fjortonåringar som arrangerade allt själva med lite hjälp av några vuxna, säger Faisa.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. De flesta var positiva och Faisas kompis som fått höra rasistiska kommentarer från en lärare fick upprättelse. Men även den skola som Faisa gick på ville ta tag i problemen.

– Det är jätteviktigt att engagera sig. Om inte jag kan få göra min röst hörd och föra fram vad jag tycker och tänker, vem ska då veta vad jag känner, ingen kan läsa mina tankar, säger Faisa och berättar att hennes största hjärtefråga är jämlikhet.

– Kvinnor måste få ta mer plats. Alla är lika mycket värda oavsett bakgrund och jag känner att vi tjejer måste få ta plats i världen.

”Inte alltid så enkelt”

Faisa vill fortsätta att arbeta för en positiv förändring av samhället. Hon vill inte bli politiker, men funderar på att bli polis eller kriminolog.

Till den som gärna vill påverka, men inte riktigt vågar, har Faisa flera goda råd.

– Om man inte har modet att göra sin röst hörd så kan man till en början prata med någon som man känner och som man vet värdesätter ens röst. Engagera dig i ett ungdomsråd, i en plattform för tjejer, en fritidsgård eller hitta kontakter. Det är inte alltid så enkelt, men om du får en bra kontakt så kan det leda vidare som ringar på vattnet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!