Maui diade sin döda mamma på motorväg

Uppdaterad 2019-10-16 | Publicerad 2019-09-25

Svag och sjuk låg lilla kattungen Maui och diade sin döda mamma vid E65:an utanför Skurup. Tack vare en akututryckning mitt i natten av Katthjälpen i Malmö har hon nu fått ett jourhem.
– Det var bara en tidsfråga innan hon skulle bli överkörd, säger Linda Sigmund, volontär för Katthjälpen.

Klockan halv tolv på natten den 31 augusti fick Katthjälpen i Malmö ett akut anrop. En liten kattunge befann sig på motorvägen vid Skurup. Den klamrade sig fast vid sin döda mamma och försökte dia henne.

Vanligtvis gör Katthjälpen inte akututryckningar men detta fall var så ömmande.

– Jag kände att vi måste göra något snabbt. Innan kattungen blev överkörd, säger Ronja Kuijs, en av katthjälpens volontärer.

Inringaren lyckades fånga den lilla svart- och gulspräcklig kattungen. Men hennes syskon sprang iväg. Volontärer från Katthjälpen letade i dagar men de var spårlöst borta.

– Det var tur i oturen att denna kattunge var så sjuk. Så den inte orkade springa iväg, förklarar Linda Sigmund, volontär.

Kattungen Maui har fått ett nytt hem hos Nina Iglesias Söderström.

Kämpade dygnet runt

Nu bor kattungen, som har fått namnet Maui, i ett av Katthjälpens jourhem – hos Nina Iglesias Söderström. Hon och hennes sambo kämpade inledningsvis dygnet runt för att Maui skulle klara sig. Men till slut fick de åka till veterinären.

– Hon hade fått lunginflammation. Hon var så dålig att de fick ge henne syrgas, säger Nina Iglesias Söderström.

Nina visar bilder från Mauis sjukhusvistelse. Den lilla kattungen har hela huvudet och halsen nere i en syrgasmask.

– Hon var så duktig och ville gärna vara i syrgasmasken, förklarar Nina.

Efter tre dagars intensivvård är Maui tillbaka hemma hos Nina. Hon är piggare men är fortfarande märkt av sjukdom. Efter några minuters lek blir hon andfådd.

Men Nina är hoppfull.

– Vi har börjat med adoptionsprocessen. Om vi godkänns så ska vi skaffa en till kattunge. Ingen kattunge ska behöva vara själv, säger Nina.

Många katter behöver hjälp

Alla som vill adoptera en katt från Katthjälpen kontrolleras med ett hembesök berättar volontären Lisa Nielsen när vi träffar henne vid föreningens lokal i centrala Malmö. Samtidigt är det ett högt tryck på katter som behöver hjälp.

– Vi kan inte skriva ut vår adress för då dumpar folk katter utanför här, säger Lisa Nielsen när hon sätter i nyckel i dörren.

Ett 30-tal volontärer hjälper till med skötseln av alla katter. Katterna sitter två och två eller fler i rymliga burar med leksaker och sovplatser. Utanpå varje bur hänger en lång målarpensel.

– Många katter har aldrig känt en mänsklig hand. Så vi får börja med att pensla dem lite försiktigt. Det finns hopp om varje katt – även om vissa enstaka är lite svårflörtade, säger Lisa Nielsen.

Hon berättar stolt att verksamheten är ideell och ingen tar ut en krona för att jobba med katterna. Lokala handlare skänker kattmat och företagare samt privatpersoner är så kallade ”bursponsorer”. För en avgift får de sitt namn på en bur. Det täcker kattsand och annat som katterna behöver.

Liv och glädje hemma

Målet för alla katter är att bli bortadopterade. Dessutom arbetar Katthjälpen förebyggande för att minska antalet hemlösa katter.

– Vi kastrerar och steriliserar alla vuxna katter innan de får ett nytt hem, säger Lisa Nielsen.

Nina Iglesias Söderström ångrar inte en sekund att hon och sambon har tagit hand om kattungen Maui. Plötsligt har det blivit liv och glädje i deras lägenhet.

– Det är så mysigt att vara hemma. Tidigare kunde jag nästan bli galen om jag var tvungen att sitta inne i lägenheten och jobba en hel dag. Nu längtar jag till sådana dagar, säger Nina.

Hon vädjar till alla som funderar på att skaffa katt att istället adoptera.

– Katthjälpen får hela tiden nödrop om hemlösa katter. De som finns på Katthjälpen nu behöver nya hem – så att de som är ute kan få komma in i värmen.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!