Hampus Nessvold: Jag blev det stökigaste aset i skolan

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2018-07-11

”Du ska vara stark, hård och kunna ge en smäll.”

Hemma på pojkrummet lyssnade han på schlagers i smyg – i skolan betedde han sig som en skit och skrek idiot åt lärarna.

– Jag vågade inte vara mig själv, säger Hampus Nessvold.

I dag är Hampus Nessvold 22 år gammal och framgångsrik programledare i radion. Han har släppt bok, låtar och sätter just nu upp en egen föreställning.

Men vägen hit har var riktigt stökig.

Han förstod tidigt att han inte var som alla andra. Fram till att han var åtta år umgicks han bara med tjejer. Han sjöng mycket och tapetserade väggarna med schlagerdivor.

– Jag var unik på flera sätt. När jag förstod det tyckte jag själv att jag var extremt konstig och annorlunda. Jag märkte att de andra killarna bara umgicks med varandra. De spelade fotboll och kramades inte.

– Själv har alltid känt väldigt mycket. Som man ”ska man” ju vara stark, inte gråta, kunna ge och ta en smäll och vara självständig. Och jag är så långt ifrån det som man kan komma. Jag känner, tänker och överanalyserar.  

Istället för att vara sig själv valde han att spela en roll.

– Jag märkte tidigt att antigen väljer jag att vara på det sättet som inte är accepterat och då kommer jag att bli utstött och mobbad. Och det vågade jag inte. Så jag blev det stökigaste aset på hela skolan.

Hampus Nessvold kämpar mot machokulturen. Han vill få fler att förstå att man kan vara känslosam – både som kille och tjej.

I åtta år spelade han fotboll – utan vare sig talang eller vilja. 

Hur kändes det när du försökte passa in?

– Det kändes skit, det var ju inte alls jag. I skolan var jag med de coola killarna, men på fritiden hade jag inga vänner utan satt själv på mitt pojkrum och spelade piano.

Mormor var hans bästa vän och stöd.

– Jag kände mig taskig i skolan och jag fick andra att må dåligt. Jag slängde suddgummin och slog folk med linjal i ryggen och skrek ”idiot” åt lärare och elever. Jag kände mig jättedum, men jag var rädd för alternativet.

Ingen lärare lyckades sätta honom på plats. Men när han konfirmerades mötte han en person som kom att betyda mycket i hans liv.

– Prästen Bella satte sig ner med mig och frågade rakt ut: Varför håller du på så här egentligen? Det här är ju inte DU.

Bella förändrade allt

Hon lyckades sätta ord på de känslorna Hampus burit inom sig i många år. Där och då hände något stort. Och från den dagen fick han mod att vara sig själv.

– Jag gick från machohögstadiet där jag var det här stora aset till en gymnasieskola i en annan stad. Jag började på en musiklinje med bara tjejer. Och där stod jag utan alla de här killarna som jag hade hävdat mig för och sökt bekräftelse av.

Perioden som följde gick han igenom en stor identitetskris. Han började prata känslor, kramas och leva ut sina riktiga intressen. Men samtidigt brottades han med tankarna: Det är ju inte så här en man ska vara.

Nu sätter han upp en föreställning som kommer att turnéra över landet. Mia Skäringer står för regin.

Vad skulle du vilja hälsa ditt 14-åriga jag?

– Det är svårt, det blir lätt klyschigt. Men andas, ta det lugnt. Jag var väldigt rädd för att inte räcka till. Hade jag vågat lita på att mina unika sidor var helt okej, och vetat att de senare skulle bli min drivkraft och min styrka – då hade jag mått bättre.

Vill lyfta ansvaret från mäns axlar

Förra året skrev han boken ”Ta det som en man”.

– Jag vill visa folk att du är inte ensam. Nu när jag som vuxen hittar tillbaka till den där lilla pojken som sjöng och var känslig så märker jag hur fel det kan gå. Och jag tror att många går igenom samma resa som jag, säger han och fortsätter:

– Jag vill att vi får en mer öppen mansroll, för allas bästa. Män är överrepresenterade i både självmordsstatistik och både våldsstatistik. Det talar sitt tydliga språk: Många män mår skit.

Varför tror du att killar är så bra på att trigga varandra?

– Den här manliga gemenskapen är väldigt stark. Det är en kick att känna sig bekräftad av de andra killarna. Och i grupp kan den leda till väldigt dumma grejer; På fotbollsläktaren eller på en fest.

Har du själv önskat att du vore tjej?

– Nej, jag har faktiskt inte gjort det. Jag trivs väldigt bra med att vara man och kille – nu när jag själv äger hur jag får vara det.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!