”Hade lika gärna kunnat trampa på huvudet”

26-åriga Olivia Uggla hade änglavakt – föll av hästen och blev trampad: ”Rullade några varv”

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Tävlingsdressen är söndertrasad efter olyckan.

26-åriga Olivia Uggla hade änglavakt.

Hon föll av sin häst – och blev trampad av två gånger av de bakomvarande hästarna.

– Jag hade tur, de hade lika gärna kunnat trampa på huvudet eller nacken. Säkerhetsvästen på ryggen räddade mig, säger montéryttaren.

Det under fredagskvällens tävlingar på Östersund som den otäcka olycka var framme.

26-åriga Olivia Uggla från Brunflo tog ledningen med Yankee Flair i montéloppet. I första sväng föll hon av hästen och blev trampad av två bakomvarande hästar.

Hon fick föras till sjukhus för att göra skiktröntgen på bröstryggen, men läkarna kunde konstatera att hon hade haft änglavakt och ”enbart” ådragit sig mjukdelsskador.

Redan under söndagen var Olivia Uggla tillbaka på hästryggen igen i ett kvallopp.

”Då var det kört”

När Trav365 når 26-åringen gör sig olyckan påmind med blåmärken och ont i kroppen.

– Det är skapligt, det tycker jag väl. Det kändes ingenting när jag red i går men jag känner mig som en gammal tant när jag ska kliva ur bilen, det känns som jag hade behövt en rullator, säger hon och skrattar.

Det var blött i gruset på Östersundstravet under fredagen, vilken var en av orsakerna till att Olivia Uggla föll av sin häst.

– Det hade regnat och gruset på banan var blött. Vi har glatta galoppstövlar och jag hoppade upp igen innan start, och jag tänkte inte på att skrapa av stövlarna på undersidan, säger Olivia Uggla.

– Sen gick starten och vi kom perfekt till ledningen, men hästen låg på och det blev sådant tryck i stigbygeln att den bara for för mig. Jag försökte ta tag i stigbygeln men min tyngdpunkt hamnade på andra sidan, och då var det kört.

”Nu gäller det att landa bra”

Vad hann du tänka?

– Fan, nu gäller det att landa bra och landa i halvspår så ingen häst springer över mig. Jag rullade nog några varv och tänkte bara på att skydda huvudet. Jag fick två stötar när hästarna sköt ifrån och det känns i ryggen. Tävlingsdressen är trasig på ryggen och är formad som en hov. Jag landade även på rumpan, och det känns kan jag lova.

Vad sa läkarna när du kom till sjukhuset?

– Vi gjorde en skiktröntgen på bröstryggen och det var ingen skelettskada i alla fall, utan bara mjukdelarna.

Du hade änglavakt, med några dagars distans, vad tänker och känner du om det som hände?

– Jag hade tur, de hade lika gärna kunnat trampa på huvudet eller nacken. Säkerhetsvästen på ryggen räddade mig. De flesta har sagt att jag hade tur.

– Men jag är fortfarande arg, jag hade, som jag tycker, bästa hästen i fältet och det hade varit kul att rida det där loppet, så på det viset var det surt.

Redan 24 maj kommer Olivia Uggla vara tillbaka på hästryggen då hon ska rida Twilight Ås på Östersund.

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Monté

Hästar

Östersund