Jan-Olof Molin: ”Det har varit en lång resa”

Uppdaterad 2018-07-05 | Publicerad 2018-06-29

Jan-Olof ”Molle” Molin

Den tidigare TV4-profilen Jan-Olof Molin tog över jobbet som sportchef på Halmstadtravet.

Nu väntar travbanans viktigaste vecka på hela året – SprinterMästaren.

Då får ”Molle” känna av den stora pulsen – på riktigt.

– Jag tycker det känns bra, även om det varit en ganska lång resa, säger han, samma dag som startlistorna till SprinterMästaren blivit klara.

René Jensen hade varit sportchef på Halmstadtravet i 19 år då han tidigare i år lämnade jobbet för att bli sportchef för Danska Travförbundet.

Redan när rapporterna kom om att Jensen skulle sluta som sportchef på Halmstadtravet, i oktober i fjol, nämndes Jan-Olof Molin som den perfekta ersättaren – i och med sin anknytning till området.

Efter veckor av rykten stod det sedan klart att det blev just ”Molle” som tog över, och därmed lämnade han sitt tv-jobb i ATG Live och TV4.

Jan-Olof Molin började sin nya tjänst i januari i år och nu, cirka ett halvår senare, är travbanan framme vid SprinterMästaren – banans i särklass största tävlingsdagar på hela året.

Även om det ”bara” tävlas på Halmstadtravet under torsdag och lördag under nästkommande vecka så är hela vecka 27 förknippad med SprinterMästaren, för många travfans är veckan helig och travfans vallfärdar dit från Sveriges alla hörn för att njuta av sommarstaden Halmstad, Tylösand, Leffes, och travsport.

Hur har sportchefen upplevt sin första tid som sportchef? För Trav365 berättar han om oron kring SprinterMästaren, sitt långsiktiga arbete, och sin skräck för mobiltelefoner.

”Då pustade jag ut”

Tidigare under fredagen så släpptes startlistorna till torsdagens tävlingar i Halmstad, med Extra V75 och storloppet SprinterMästaren. 21 fyraåriga hästar slåss i SprinterMästaren i tre uttagningslopp, där de tre främst placerade hästarna kvalificerar sig för final. I finalen väntar sedan ett förstapris på knappt en miljon kronor.

Hur känns det, när startlistorna till SprinterMästaren och dag ett av två, nu är klara?

– Det känns bra, även om det var en ganska lång resa. Mitt mål var 21 hästar i försöksloppen eftersom det ger tre heat, och så har det varit tidigare. Dessutom blir det ju kanske mest rättvist om vi tänker finalen. Hade vi fått 20 hästar så hade det blivit två heat med tio hästar i varje, och får du spår åtta eller tio i ett insatslopp kan du göra bra ifrån dig och ändå inte gå vidare. Utmaningen låg i att få ihop det, berättar Jan-Olof Molin.

Och det var på håret, anmälningstiden till SprinterMästaren stängde klockan 09.00 under fredagen, och 15 minuter före deadline var det bara 20 hästar anmälda. Molin började bli orolig.

– Sista hästen anmäldes 08.50, tio minuter före deadline.

Pustade du ut då?

– Nej, jag pustade ut 09.01, eftersom man fortfarande kan ta bort sina hästar. Marginalen var inte jättestor, men jag har också hela tiden varit medveten om att det skulle bli tajt.

Är det något du funderat på och varit orolig för länge, att det ska anmälas färre än 21 hästar till SprinterMästaren?

– Absolut, absolut. Åby hade ju klart färre hästar anmälda i år i Pokalloppen jämfört med tidigare, och det har heller inte varit enormt mycket hästar anmält till SprinterMästaren tidigare heller, runt 25 hästar ungefär. Så jag var medveten om det och har jobbat intensivt med att få 21 hästar anmälda, det var det kortsiktiga arbetet.

”Vill få in Premiechansningen”

Det kortsiktiga arbetet ja, långsiktiga arbetet har Molin andra planer för.

– Jag vill få in Premiechansningen till ETC, det vill säga Kungapokalen, Drottningen och SprinterMästaren, jag tror det är den enskilt viktigaste åtgärden om man vill bevara SprinterMästaren i framtiden. Om man tycker att SprinterMästaren är bra för svensk travsport så tycker jag man borde genomföra detta. Blir det dessutom mycket utländska hästar, vi har ju haft Uncle Lasse, Nuncio och i år Enterprise, så kostar det inte så mycket heller. Det är min långsiktiga dröm.

Vad säger du om torsdagens tävlingar i stort?

– Nu pratar jag ju i egen sak, men är det inte jättehög kvalitet? Och tittar man på uttagningsloppen i SprinterMästaren, det är ju inte så många med, men de är bra de som är med. Vi har haft en Hambletonianvinnare tidigare i SprinterMästaren och det var Scarlet Knight, i år har vi både ettan och trean i Hambletonian i form av Perfect Spirit och Enterprise och det känns så klart fantastiskt. Sedan kryddat med många andra, bland annat Hazard Boko, Lucifer Lane, och ett hemmahopp i kanske framför allt Super War Horse med hemmalärlingen Kevin Oscarsson i vagnen, och det blir ett kul ekipage. Jag tycker det är bra lopp rakt igenom, och sedan har vi ju ”Upp till bevis” med bland annat Stefan Hultman och Lennart Forsgren också som extra krydda, och där lär det bli åka av.

Mobilskräcken

Har det varit mer och större jobb kring SprinterMästaren än vad du trodde?

– Jag har ju varit med lite grann vid sidan om tidigare, så jag har förstått att det är stort och att to-do listan är lång. Samtidigt är det så att det är många av de som är med i organisationen som varit med i många år och de är erfarna och självgående, och utan den omgivningen hade det blivit väldigt svårt. I arrangemanget i sin helhet är det många som gör väldigt mycket, som kanske inte alltid syns. Jag måste nog säga att jobbet med SprinterMästaren varit som förväntat.

Du har ju tidigare berättat om din mobilskräck och rädsla för att prata i mobiltelefon, hur går det inför ett sådant här arrangemang?

– Jag har köpt mig några hörlurar och det fungerar hyggligt i varje fall, och det får man ta sådana här gånger, telefon går ju varm.

Känner du fortfarande obehag kring det?

– Ja, om det blir längre stunder, korta samtal går i varje fall hyggligt, och man får ta korta samtal.
Vad grundar sig den här mobilskräcken i?

– Jag har faktiskt ingen aning, förr pratade jag mycket i mobiltelefon, precis när den kom, då pratade man i den hela tiden, och jag kan faktiskt inte svara på varför det är så här.

Till sist Molin, vad ser du mest fram emot med SprinterMästar-veckan?

– Jag ser ändå mest fram emot våra tävlingar under torsdag och lördag, och tittar man på väderprognosen finns inget i övrigt att önska, det ska vara mellan 24-27 grader varmt hela veckan och de som kommer tidigt på veckan kommer få mycket av det också. Höjdpunkten för mig är ändå tävlingsdagarna, förutsättningarna för att det ska gå undan är väldigt fina, banan är alltid i toppskick här och får vi det vädret också så kan vi nog räkna med att det kommer gå undan.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln