Stjärnan lekte hem 24 miljoner i ”Arcen”

Publicerad 2017-10-02

Här vinner jättefavorten Enable storloppet Prix de l’Arc de Triomphe.

Europas största galopplöpning Prix de l’Arc de Triomphe avgjordes på söndagen strax norr om Paris.

Jättefavoriten Enable gjorde vad nästan alla förväntade sig och lekte hem segern – värd drygt 24 miljoner kronor.

Med huvudbanan Longchamps under ombyggnad blev det banan i Chantilly, några mil norr om Paris, som fick bli värd för Europas mest värdefulla galopplöpning på söndagen.
Prix de l’Arc de Triomphe – ”Arcen” kallad – såg en överlägsen vinnare i treåriga stoet Enable. Jockeyn Frankie Dettori menade att han hade haft kontroll på händelserna från start över de 2 400 meterna på gräset.
Men inte nog med det.
– Jag har faktiskt känt mig mycket säker hela veckan…det är ett fantastiskt sto det här, sa Dettori som vann det stora loppet för femte gången vilket gör honom till den mestvinnande jockeyn i loppets 95-åriga historia.

Åttonde raka segern

Enable förlorade sitt debutlopp i år. Sedan har allt gått spikrakt.
Söndagen seger var den sjunde i rad för det treåriga stoet som nu alltså tjänade 24 miljoner kronor i ett enda lopp.
Tränaren till Enable är John Gosden som vann Arcen för andra gången. 2015 vann han loppet med Golden Horn och fick även då hjälp av stjärnjockeyn Frankie Dettori.
Enable ägs av prins Khalid Abdulla som även fött upp stoet.
John Gosden sa efter loppet att det troligen är färdigtävlat för Enable i år.
– Det skulle kännas fel att tävla med henne mer i år. Att vara med i Breeders’ Cup skulle inte vara rätt mot stoet. Om hon är i samma fina form nästa år överväger vi att vara med i öppningen av det nya Longchamps och försöka vinna loppet igen!