Magnus A Djuse: På sikt är det ohållbart

Jättetalangen flyttar

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Magnus A Djuse

Jättetalangen Magnus A Djuse flyttar.

Han lämnar Östersund för Hårby Gård mellan Stockholm och Enköping.

Anledningen: han vill spara in antalet timmar han spenderar i bilen.

– Flytten är främst för att det kommer passa mycket bättre rent resemässigt, säger han.

19-årige Magnus A Djuse är i dag en av Sveriges största kusktalanger, om inte den största. Som 17-åring tog han 53 segrar på 400 styrningar och körde in 2,4 miljoner kronor men det var i fjol som 18-åring som han slog igenom på allvar. I fjol tog Magnus A Djuse 141 segrar på 1 025 styrningar och körde in makalösa 10,3 miljoner kronor. Han slog också dubbla rekord då han både blev den yngsta travkusk någonsin i Sverige att nå 100 kusksegrar totalt, och den yngste travkusk någonsin i Sverige att nå 100 kusksegrar under ett och samma år.

Nu väljer Magnus A Djuse att lämna Östersund, i slutet på januari går flyttlasset till storebror Mattias Djuse och till Hårby Gård mellan Stockholm och Enköping.

”Blev tvungen att göra något”

Magnus A Djuse berättar att anledningen till flytten är av resemässiga skäl.

– I dag har jag ganska långt till alla travbanor söder om Bergsåker, riktigt långt till och med. Jag har också långt till Umeå och Boden där jag kör mycket travlopp, och då är det bättre att bo där nere då jag kan flyga till Umeå och Boden, säger Magnus A Djuse och fortsätter:
– Gävle och Romme har jag 40 mil till i dag, från Hårby Gård har jag 15 mil. Solvalla som jag kör på lite då och då har jag 55 mil till härifrån, och dit kommer jag ha cirka fem mil efter flytten. Jag kommer tjäna in mycket tid och det kommer bli helt annorlunda resemässigt. Men även om jag flyttar kommer jag ha kvar mitt boende i Östersund och jag kommer fortsätta köra travlopp här uppe.

Magnus A Djuse kommer även hjälpa till i storebror Mattias Djuses, proffstränare på Solvalla, stall när det passar.

– När jag kör så mycket travlopp som jag gör blev jag tvungen att göra något och då pratade jag och Mattias om att jag skulle hjälpa honom också, så det här passar perfekt. Jag kommer vara i Mattias stall och hjälpa till de dagar när jag är körledig och det kommer bli bra.

”Tror han kommer få ett toppår”

Har det slitit mycket på dig med allt resande till och från tävlingsbanorna?

– Jag tycker ändå att det har gått bra, så jag skulle inte säga att det påverkat något speciellt. Jag tycker det fungerat bra ändå. Men på sikt är det ohållbart.

Hur ska det bli att flytta in hos storebror och jobba hos honom?

– Det ska bli kul, jag har varit där mycket förut, det är väl i år det blivit mindre men jag har varit där mycket tidigare. Det är kul, Mattias har ett bra material underifrån och jag tror han kommer få ett toppår som tränare, säger Magnus A Djuse.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav