Storfavoriten: Inte visat några svagheter

Örjan Kihlström kan ta hem femte titeln i Sprintermästaren – med obesegrade stjärnhästen: ”Ger självförtroende”

1 av 3 | Foto: MATS ENGFORS/FOTOGRAPHIC
Örjan Kihlström.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Perfect Spirit är storfavorit att vinna Sprintermästaren i kväll.

Om stjärnkusken Örjan Kihlström tar ut någon seger i förskott? Knappast.

– Något firande har jag inte ens funderat på, jag fokuserar bara på att klara av att köra loppet, säger 56-åringen och skrattar.

Ni kan historien vid det här laget.

I fjol vann Perfect Spirit och Åke Svanstedt det amerikanska storloppet Hambletonian och fyra miljoner kronor efter att ettan i mål diskades.

Sedan flyttades stjärnhästen till Stall Zet och Daniel Redén.

I Sverige har det blivit fyra segrar på lika många starter. Och vid alla tillfällen har den 56-årige stjärnkusken Örjan Kihlström kört den fyraårige hingsten.

”Inte min starkaste sida”

I kväll är Perfect Spirit storfavorit före Hazard Boko att vinna Sprintermästaren över distansen 1 609 meter med bilstart och förstapriset i finalen på 995 830 kronor, med över 10 000 i publiken.

Vid fyra tidigare tillfällen har Örjan Kihlström vunnit Sprintermästaren, senast var 2016 med Stefan Melanders Uncle Lasse. I kväll kan en femte seger tas, något som ingen annan travkusk lyckats med tidigare.

– Bra fråga vilken seger som satt sig kvar mest. Det här med minne är inte min starkaste sida, men det har varit roliga segrar allihopa, säger Örjan Kihlström, när Trav365 når honom på väg i bilen ner till Halmstadtravets tävlingar.

Vad är speciellt med Sprintermästaren?

– Det är ett stort lopp och lite speciell stämning med sommar och Halmstad. Det är fin atmosfär, mycket publik och det är inte så många lopp i Sverige där man kör försök och final under samma dag, så det gör att det sticker ut lite från de andra storloppen.

”Det ger självförtroende”

Perfect Spirit går ut i V75-2, och det första uttagningsloppet till finalen av Sprintermästaren. De tre främsta hästarna är klara för finalen och Perfect Spirit är storfavorit att vinna uttagningsloppet, och spelad till hela 83 V75-procent i skrivande stund.

– Han har varit väldigt bra i alla startar han gjort i Sverige och inte direkt visat några svagheter. Han är startsnabb och speedig.

Som kusk, hur känns det inför en start med en häst som hittills är obesegrad på svensk mark?

– Just det där att han inte har förlorat tänker jag inte så mycket på. Förr eller senare kommer det alltid en förlust, men man vet att man kör en bra häst, och det ger självförtroende naturligtvis. Och alla konkurrenter vet att man kör en bra häst.

Hur vill du att försöket ska bli kört för din del?

– Vi får se, det man kan säga är att vi har ett bra läge som jag är nöjd med.

Tränaren: ”Åker hem direkt”

Under onsdagens V86-sändning i TV12 berättade tränaren Daniel Redén att det inte lär bli något direkt vilt segerfirande vid en eventuell seger.

– Jag åker hem direkt, det är fortkörning på fredag morgon, det måste man ta, sa Daniel Redén.

Och något eventuellt segerfirande har inte Kihlström heller tänkt på.

– Ha ha, det har jag inte ens funderat på. Jag fokuserar bara på att klara av att köra loppet.

Men du vet att det är ett obligatoriskt bad i Tylösand som gäller vid vinst?

– Vi får väl se hur det blir med det, säger han och skrattar.

Extra V75 från Halmstad startar klockan 19.20 i kväll.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Halmstad